Mitt hörn

 

Jag börjar med att presentera min absoluta favoritplats som utgörs av en liten vinkel på baksidan där garaget sitter ihop med huset och som jag tänker på som “mitt hörn”. Under många år var detta ett riktigt skräphörn där jag förvarade gamla fönster, tomma krukor, brädor och diverse annat. Jag tyckte det var en bra plats för det eftersom den har ett litet skyddande tak och ligger mitt i trädgården så det var lätt att hämta saker där när jag behövde dom. Undrar såhär i efterhand hur jag tänkte? Ett hörn i söderläge med tak, det finns väl ändå bättre saker att göra med det än att förvara saker på?

Så jag bestämde mig för att jag verkligen ville använda mig av den här platsen som är det första stället i trädgården där vårsolen värmer. Vi grävde ur all fyllnadsmassa som låg intill huset, grävde ett dike och förberedde marken för att kunna plattsätta och bygga en mur som avgränsning ut mot trädgården.

       

På andra sidan muren ligger en rosrundel, så doften här är helt bedövande, i synnerhet när Constance Spry blommar och lite slarvigt lägger sina långa grenar över muren. Jag har också planterat några buddlejor framför muren, så på sensommaren är det tätt med fjärilar i luften.

Vinkeln mellan huset och garage gör den här platsen vindskyddad, och kombinationen med söderläge och all sten gör att det blir riktigt varmt här. Hit går jag för årets första tekopp på utsidan och njuter av vårens tveksamma solstrålar när det fortfarande ligger snö kvar i trädgården. Det är också här jag ställer ut den första vårkrukan och börjar göra fint för årets trädgårdssäsong. Det är ett perfekt läge för en eftermiddagsfika när det behövs en paus i trädgårdsarbetet och vi äter gärna middag här. Ofta blir jag kvar till sent på kvällen, ibland med en bok eller bara dagdrömmer och njuter av kvällsdofterna i trädgården. Det här känns verkligen som min plats där jag alltid hittar lugn, och i stället för att odla min trädgård så odlar trädgården min själ.

 

 

Vid väggen står en stor odlingslåda i rostig plåt. I den sitter rosen Golden Celebration vars ljusgula färg gör sig vackert mot den gråa husväggen. Lådan maxar jag full med tulpanlökar för att få riktig vårkänsla. Jag gör också planteringar i olika krukor och kärl för att göra platsen levande och helt enkelt för att jag älskar blommor. Såklart blir det också en del loppisfynd och andra dekorationer här.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Åt det här hållet har vi enbart betande kor och en fasanflock som grannar, och eftersom huset ligger i en slänt så sträcker sig utsikten ganska långt. Ljuset över kohagen kan vara helt magiskt och man anar nästan älvorna dansa där ibland.

 

 

 

Hunden Isaak är också väldigt förtjust i den här platsen, han ligger oftast här hela dagarna om vädret tillåter, gärna under soffan eller nära muren där det blir lite skugga. Ibland kan hunden William också komma ut en stund, lägga sig mitt i en solfläck och flämta, för att ganska snart gå in och lägga sig i soffan igen.

Till den här platsen kommer man från tre håll i trädgården; genom altandörren ut från köket och via en liten träaltan som går längs med husets baksida, via en trappa som går längs med en rosterasering på ena sidan och rosrundeln på andra sidan eller utifrån trädgården.

Kommer du via trädgården så passerar du mina gargoyler som sitter på vakt. Här är stenläggningen varvad med remsor av jord där det växer taklök och timjan i olika varianter, lite som en trasmatta; en rad med sten, en rad med taklök, en rad med sten, en rad med timjan osv.

Vid den här platsen har jag mängder med pelargoner som stortrivs. De står i krukor både på muren, nere på plattorna och på hyllor på väggarna. Här får det gärna vara ett virrvarr av färger och lite galet och jag bryr mig inte så mycket om vad som anses passa ihop.

Nu har du fått kika in i mitt lite hemliga hörn, frågan är vart vi ska ta vägen nu?