Från början

När jag berättar för någon om min trädgård säger jag ibland att när vi flyttade in sommaren 2007 så fanns det ingenting, men det är verkligen inte sant. Det fanns en hel del bra saker som jag har kunnat använda mig av och utgå ifrån, som t ex ett häggbuskage ut mot vägen, flera stora träd och en massa småträd, ett stort bestånd av liljekonvaljer och en blå matta av scilla på våren. Det fanns också ett lager med hygglig matjord utlagd, och hela trädgården har en lerjord som med lite tillskott av kompost och andra godsaker är helt fantastisk. Lerjorden passar extra bra eftersom jag varje år planterar ytterligare rosor, och rosor älskar ju lerjord.

Det som också fanns var en hel trädgård övervuxen av nässlor, kirskål, kvickrot och tistlar så välmående så de hade stora stammar. Det är extremt hårt arbete med muskelkraft och värkande ryggar ihop med någon slags vag vision och massa entusiasm som successivt har gjort detta till en trädgård som fullständigt exploderar i blomsterprakt och med rabatter som idag är ganska lättskötta. Massor av misstag och dumheter har jag gjort på vägen, och jag har fått lära mig och göra om efter resans gång, och jag gör fortfarande massor av misstag. Som när jag byggde ett stenröse och planterade massa vårlökar där. Perfekt ställe för sorken att tillbringa vintern på, skyddat och massor av god mat. Inte en enda vårlök blommade. Eller när jag grävde en rabatt lite slarvigt mitt i allt ogräs första sommaren, tryckte ner massor av fina växter och la en kant med stenar runt. Lite som om jag trodde att ogräset skulle förstå att här fick det inte vara. De växterna försvann såklart ganska snart i en ogräsdjungel. Ofta är min lust och oförmåga till att begränsa mig en källa till dyrköpta erfarenheter, men utan det så hade jag nog aldrig gett mig in i kampen med kirskål och annat. Här är några bilder som visar hur det såg ut från början. Vill du få en rundtur i trädgården som den ser ut just nu så kika in under rubriken “Trädgårdens rum”.

Här är två bilder från baksidan av huset som visar både ogräsbeståndet och hur nära grannhuset ligger och vilken insyn vi hade mellan oss då.

Här har jag röjt undan en liten yta i allt ogräs för hundarna att vara på så att de skulle kunna vara med ute. William var bara några månader då, och Isaak två år. Det framgår tydligt var tomtgränsen går eftersom grannarna flyttade in några månader innan oss och satsade på färdigköpt gräsmatta. Ganska smart kan jag tänka så här i efterhand. Numera vet jag nämligen vilket slit det är att röja bort ogräs och sten med jordfräs, jämna till marken och så gräsfrö.

Den här bilden är tagen från sidan av huset.

Här en bild tagen från ungefär samma position som den förra bilden, men riktad in i trädgården.