1:a Advent

Tittar in och önskar en fin första advent. Här har adventshelgen varit sådär makalöst vacker, lite som i en saga. Ett fint lager med snö, stadiga minusgrader och sol. Vad mer kan man begära?

Senaste dagarna har varit rejält kalla. Trädgården är helt hopfrusen och marken stenhård. På nätterna har rådjuren kalas i köksträdgården på det som är kvarlämnat, och på dagarna har fåglarna kalas vid fågelmatarna. 

Nu finns inte så mycket att göra i trädgården, men det är en bra tid att leka med belysning av olika slag och att pynta med ljusslingor. Här har jag lagt en ljusslinga i en bit av ett gammalt oljefat som Gabriella på Jiga Design och Sånna Saker gjort vackert med svetslågan.

Allra vackrast blir det ändå med levande ljus. Kontrasten mellan is och eld är något alldeles speciellt. När det är så här kallt flera dagar i rad passar det perfekt att frysa egna islyktor. Här har jag använt en kakform som jag fyllt med vatten och låtit stå ute över natten och frysa ihop. Sedan är det bara att stjälpa ut islyktan och sätta ett värmeljus i mitten.

Ett annat sätt att frysa lyktor på är att fylla ballonger med vatten och låta dem frysa tills de inte är helt igenomfrusna. Då kan man göra ett hål i dem och tömma ur vattnet som är kvar, och på så sätt få ett utrymme i mitten för värmeljus eller ännu vackrare tycker jag det blir med stumpar av stearinljus.

Det är också vackert att frysa in blommor, fröställningar och annat från trädgården. Det sägs att om man kokar vattnet innan man fryser det blir isen klarare, men sånt tålamod har inte jag.

Ofta ställer man sitt pynt in till husväggen, kanske för att det ger en naturlig fond. Mitt tips är att ställa dina lyktor så att du ser dem själv inifrån huset och kan njuta av dem.

Köksträdgården står där redo och väntar på vårens odlingar. Nu är tiden att drömma, planera och köpa fröer.

För hur vackert det än är med vinterlandskapet, är den här tiden inte min. Mörkret tar alldeles för mycket av min energi, och det som en del verkar tycka är vilsamt tycker jag är tröttande. Men solljuset som varit några dagar nu hjälper verkligen, och det blir många långpromenader med Eskil som älskar snön.

Oavsett om du njuter av vilan eller längtar som jag, så hoppas jag att din adventshelg har varit precis så som du ville att den skulle vara.

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar