Det som blommar nu

Det här känns som den mest regniga och grå veckan någonsin. Himlen hänger tungt ner och solen har inte visat sig sedan i söndags. Redan strax efter kl sex på kvällen är det så mörkt att det inte går att vara ute och greja i trädgården. Jag gissar att min upplevelse av gråhet färgas av att jag är däckad i influensa. Jag har massa hösfix som behöver göras i trädgården, som att få in alla dahliakrukorna och göra i ordning bäddarna i köksträdgården för vintersådd, men just nu orkar jag ingenting.

Det är synd att den fina hösten inte får glittra och brinna som den kan om bara solen visar sig (som den gjorde en kort stund när jag tog bilden ovanför som är utsikten från mitt köksfönster). Nu regnar allt bort utan att få visa sig från sin vackraste sida. I helgen som gick var solen dock på besök och jag hann fånga en del av det som just nu är vackert i trädgården på bild. Lite finns det ännu som blommar, och en del bladverk är ju som finast så här års. En aning frostnupet och tilltufsat är det i trädgården, men det har ju också sin charm och hör årstiden till.

I en zinkbalja intill husväggen står solrosor som fortsätter blomma. De som stod mer oskyddat ute i trädgården gav upp den där frostnatten för några veckor sedan. Sedan ett par år tillbaka sår jag den lilla, lågväxande solrosen Ms Mars varje vår. Vackra blommor i ljusrosa och blekgult på fina, välförgrenade plantor som blommar oavbrutet fram till frosten. I år gav några av plantorna blommor som såg lite annorlunda ut mot hur de brukar se ut, de blev mycket mer mörkröda. En av plantorna verkade inte kunna bestämma sig, utan halva blomman såg ut som vanligt och andra halvan var mer mörk.

En annan solros jag sådde i år var blekgul. Fin, men lite för klen i stänglarna och lägger sig ner, så den kommer inte tillbaka hos mig. Några fortsätter dock blomma efter frosten, och det får den såklart bonuspoäng för.

Ringblommorna tillhör trädgårdens tåligaste. Blommar oavbrutet och berörs inte av lite frost. Nästa år ska jag så fler, och efter att ha provat lite olika sorter som inte riktigt hållit vad de lovat enligt fröpåsarnas beskrivningar ska jag återgå till min favoritsort Bronzed beauty. Nyheter i all ära, men ibland hittar man rätt och ska hålla sig till det.

Solbrudarna levererar mängder av blommor under lång tid i mustiga höstfärger som passar fint in bland höstlöven.

Den här lilla rönnsumaken, Tiger Eyes, har jag spanat på i handelsträdgården hela sommaren. När det blev höstrea och halva priset slog jag till, och jag ångrar mig inte. Vilka makalösa höstfärger den har på sina blad. Den är en dvärgsort, och ska inte sätta lika mycket rotskott som rönnsumak gärna gör i vanliga fall. Hos mig får den nog bo i kruka hur som helst, i alla fall till den vuxit till sig lite.

Ett annat av höstens växtfynd är även det en dvärgsort, en liten snöbärsbuske med rosa bär som skimrar så himla vackert när solen väl visar sig. Köpte den mest för att kunna använda kvistar med bären i höstens buketter, och det blir precis så fint som jag tänkt mig.

En del av det som blommade i somras blommar om, som lavendel och stjärnflocka.

Så luktärtorna, som bara fortsätter blomma. Helt klart tåligare än vad de ser ut och många tror.

Klematisarnas fröställningar är så vackra.

En olvonbuske som klätt sig i höstskrud pryder sin plats.

Vad är detta för blad? Minns inte, men vackert är det i alla fall.

Skördar fortfarande smultron. Inte lika goda som när de är solvarma, men ändå.

William då? Ja, han håller mest till i soffan och myser inomhus.

Så lite rosor såklart. Höstens vackraste. Utan konkurrens, varje höst. Den sagolika Leander. Stora blommor i olika persikotoner, ser ut som den godaste bakelse, blommar långt efter första frosten. Såklart tar jag in en blomma då och då.

Några av rosorna är fulla med knopp, återstår att se om de hinner slå ut. Någon skrev “det gör ännu ondare när knoppar inte brister”. Det tycker jag är vackert, och så sant. Vill att de alla ska få slå ut och visa sitt bästa jag.

Nästa gång ska jag visa vad som fortfarande blommar ute i mina krukor, tipsa om buskar och prydnadsträd med vacker höstfärg och ge några tips på sådant som blommar riktigt sent i trädgården och som klarar frostnätter. Välkommen tillbaka!

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

1 Reply on “Det som blommar nu

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: