Efterlängtat regn och vårlöksbeställning

Julihettan kom av sig innan juli ens börjat och vi har äntligen fått det efterlängtade regnet. Här har stormat, åskat och hällregnat senaste veckan, och nu längtar jag efter sol igen. Växterna tackar dock för regnet och rosorna blommar för fullt tillsammans med luktärtor och klematis. Liljorna är på väg att slå ut och doften av både kaprifol och schersmin slingrar sig runt i trädgården. Dahliorna ser ut att trivas ovanligt bra i år. Den första blomman har slagit ut, och jag ser tydliga knoppar i fler av plantorna. Återstår att se hur allt klarat sig efter senaste dygnens storm och hällregn. Nu får gärna solen komma tillbaka och bjuda på lite ljumma sommarkvällar.

Några som också tackar för regnet är sniglarna som ohämmat mumsar i sig mina grönsaksplantor. Varför nöjer de sig inte med kirskålen? Det där tycker jag är konstigt, men det är väl helt enkelt så att de käkar på allt. Nu har det åkt ut snigelgift i lådorna och jag har testat att klä en av lådkanterna med koppartejp. Ingen aning om det fungerar, men känns värt att prova, för jag börjar tappa lusten för grönsaksodling totalt p g a de där otäcka slemmiga varelserna. Det är inget kul att ha sått och vårdat plantor under hela våren, för att sedan få dem uppätna av sniglarna så fort de sätts ut i köksträdgården.

När det nu varit några regniga dagar har jag med stor vånda tagit mig igenom årets beställning av vårlökar. Tänk att det ska vara så svårt (och tråkigt) att begränsa sig. Jag räknar med att ha flera nya odlingslådor klara i höst och dem vill jag ju proppa fulla med vårlökar. Jag var så supernöjd med många av sorterna som blommade i våras, så de vill jag ha fler av, samtidigt som jag också vill testa nytt och göra nya kombinationer.

Jag tänkte tipsa om några av de sorter som jag var lite extra nöjd med i våras. Eftersom de var nyheter för mig vet jag inget om återblomningen, det kvarstår att se. Men jag provade att sätta dem i vas, och som snittblommor höll de god kvalité.

En riktig favorit var tulpanen Pep Talk. Eller ja, det var inte en sort utan en blandning av flera tulpaner som gick ifrån någon slags cremegul via rosa till stark cerise, samtliga med cerisrosa schatteringar. Blommorna var stora och maffiga på riktigt stadiga stjälkar. De hade dessutom lång blomningstid och var riktigt snygga i alla stadier. Dem har jag nu beställt fler av och tänker sätta på västra sidan om huset där det inte blir så soligt, vilket borde innebära riktigt lång blomningstid.

Lägg märke till hur väl tulpanernas färger passar ihop med bladutspringet på rosorna. Det blev verkligen en helt oplanerad, men väldigt lyckad, combo. De jag planterar i höst ska få stå tillsammans med några japanska lönnar, vars tidiga bladfärger också borde kunna samsas fint med Pep Talk.

Vid de japanska lönnarna kommer jag också plantera Copper Image, en annan nykomling i trädgården som blev en riktig favorit. Stora, fyllda blommor i koppartoner, supersnygg i alla stadier och gjorde sig väldigt bra i buketter. Eller som på första bilden, ensam på ett svart lerfat, flytandes på lite vatten.

Som om den vet att den gör sig lite extra tillsammans med det rostiga lutar den sig in mot armeringsjärnet.

Jag tycker i stort sett alla tulpaner är snygga att kombinera med de riktigt mörklila sorterna som drar åt svart, både enkla och fyllda varianter. Det ger fin kontrast som framhäver de andra färgerna och ger den där woweffekten jag vill ha på våren när jag längtat efter färg hela vintern.

Under senare år har jag fastnat för narcisser i vitt och olika aprikosa toner. Det finns massor av sorter, och just de här minns jag inte namnet på. Narcisser trivs inte alls hos mig, så jag måste köpa nya varje höst, tyvärr. Det sägs att narcisser måste planteras så tidigt som möjligt på hösten, så jag ser alltid till att få dem i jorden först när min vårlöksbeställning kommer. Jag brukar dock alltid passa på att köpa några påsar när de reas ut sent på säsongen, och jag har aldrig märkt någon skillnad på de som planterats tidigt och de som planterats sent. De blommar lika mycket oavsett, för att sedan bli färre och färre för varje år.

Förmodligen har du inte missat tulpanen La Belle Epoque som är som en kändis på sociala medier hos alla oss som gillar trädgård, så jag avslutar med några bilder på denna ljuvliga tulpan som lever upp till alla förväntningar. Helt fantastiska färger som är fullständigt omöjliga att beskriva och som förändras under blomningen. Superfin både som knopp och utslagen, och dessutom vissnar den sådär vackert som man vill att en tulpan ska göra. Nu är den så populär att det inte är helt lätt att få tag på lökar, och dyra är de dessutom, men får du chansen så köp den. Eller inte. Det finns ju hur många som helst att välja på. Vilka är dina favoriter?

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar