När ska man så luktärter?

Luktärter är något av det vackraste man kan ha i sin trädgård, för att inte tala om den himmelska doften. Dessutom får man leta efter en mer generös blomma. Det är bara att plocka bukett efter bukett hela sommaren.

Det är en oslagbar känsla att gå ut i trädgården på morgonen och plocka med sig en liten bukett in att ställa på frukostbordet och känna hur doften fyller upp hela huset. Helst ska man plocka blommorna kontinuerligt för att plantorna ska fortsätta ge blommor, men hinner man inte med så är det bara att klippa rent från fröbaljor när man väl har tid så brukar blomningen snart sätta fart igen.

När och hur ska man så dem då, kan man ju undra? Måste man så dem vecka 12 som det pratas så mycket om? Senaste åren har jag testat ett flertal olika sätt och dragit sådderna till lite olika ytterligheter, bara av ren nyfikenhet. Det jag kommit fram till är att det mesta funkar, och att resultatet blir ungefär detsamma. Det finns enligt mitt testande egentligen bara två avgörande faktorer för fina plantor och tidig blomning, vilket jag återkommer till.

 Förra året testade jag att både direktså utomhus i en stor kruka sent på säsongen, och att fördriva extremt tidigt. Det gav ingen som helst skillnad i slutresultatet. Här är mina plantor i slutet på februari. Då hade de fått gro inne och sedan direkt komma ut i skyddat läge.

Det blev en lång och ovanligt kall vår med några riktiga köldknäppar, så det blev en hel del nätter när jag behövde bädda in dem för att skydda dem mot kylan, och några nätter när jag fick bära in dem. Onödigt krångligt tycker jag när de växer så fort om man sår dem senare på våren, och slutresultatet ändå blir det samma. Men nu vet jag att de tål rejält med minusgrader om de får vänja sig vid kyla från att de är små.

Trots bra resultat väljer jag ändå bort direktsådd. Det är helt enkelt lite lättare att ha kontroll på de små plantorna om man fördriver dem i mindre krukor till en början. Skulle de stå ute i trädgården är det lätt hänt att jag glömmer att vattna dem, och soliga vårdagar kan jorden torka ut fort. Risken finns också att någon nyvaknad och hungrig snigel hittar de små plantorna och så är de bara ett minne innan man hinner se vad som pågår. 

Efter mitt experimenterande har jag landat i att jag kommer så luktärterna någon gång i april. Jag sår ca 10 frön i en kruka som är 12×12 cm. Jag vill ha bra djup på krukan eftersom luktärtsrötter växer nedåt, snarare än på bredden. Här vill jag absolut inte ha såjord, utan en riktigt bra jord från start. Jag packar också jorden lite mer än vid vanlig frösådd så att jag sen kan plocka upp hela jordklumpen när det är dags för utplantering. Då slipper jag störa de känsliga rötterna. Så vattnar jag igenom jorden, sätter plastpåsar med lufthål över krukorna och ställer dem så varmt som det går. Så fort alla fröna tittar upp sätter jag ut krukorna utomhus under tak så de inte riskerar att drunkna om det blir en regnig vår. Jag tar då bort plasten eftersom att de gånger jag provat med plast på så har plantorna ruttnat.

De luktärtsfrön vi köper idag gror lätt och fort. När man förr hade mindre förädlade sorter var skalet på fröna hårdare, och man kunde behöva blötlägga fröna eller slipa lite på dem för att få dem att gro. Gör inte det är mitt råd, du riskerar bara att fröna ruttnar, och dessutom är det helt onödigt arbete.

Avgörande för att få fina, täta plantor som inte ranglar iväg är att de kommer ut och få stå kallt och ljust så fort de tittat upp i sin kruka. Det är också viktigt att de får komma till sin slutgiltiga odlingsplats tidigt på säsongen. Några frostnätter tar de inte skada av. Jag sätter dem alltid i grupper om några stycken, aldrig en och en, men jag antar att det också funkar.

Odlingsplatsen ska vara solig och bestå av djup och näringsrik jord, gärna åt det lite lerigare hållet. Luktärtsrötterna vill kunna leta sig nedåt, och plantorna vill ha mycket näring och vatten hela säsongen. De behöver också något att klättra på, gärna redan från start. Plantorna blir rejält höga och yviga, så de behöver ett ordentligt stöd. Sedan är det bara att vänta på att de börjar producera blommor och plocka, plocka, plocka.

 

 

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

2 Replies on “När ska man så luktärter?

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: