Night Silence – snyggaste dahlian ever!

Såhär i vintertider, när trädgården är i vila och vi drömmer och planerar för fullt inför nästa odlingssäsong, tänker jag bjuda på några inlägg med växter som var nya hos mig i år och som blev riktiga favoriter. Kanske får du lite inspiration och blir sugen på att införskaffa dem du också.

Först ut är dahlian Night Silence. Egentligen behövs inga ord, kolla bara på bilderna. Den är helt klart one-of-a-kind! Den börjar med stora knoppar som är nästan svarta, som sedan vecklar ut sig och bjuder på en stor blomma i helt obeskrivliga färgskiftningar.

Den mörka mitten är kvar genom nästan hela blomningen, och resten av blomman har någon slags nougatbrun färg,  som sedan bleknar till smält mjölkchoklad, ni vet sådär som om man glömt chokladen framme i solen. Baksidan på kronbladen är mörkt vinröda. Innan blomman vissnar helt drar den mer åt blekt, smutsigt rosa och blir lite rufsigare så att den vinröda baksidan syns mer.

Night Silence räknas som småblommig dekorativdahlia. Det anges att blommorna är 12 cm, men mina blev definitivt större. Dock inte större än att de höll sig fint upprätta på stadiga stjälkar. Stjälkarna har också skaplig längd så att det funkar bra att ha den i buketter.

Jag vet inte om det är trots eller tack vare den lite mysko färgen som den passar bra in med de flesta andra dahlior. Favoritkompisarna blev nog ändå Wine Eyed Jill med sin blekrosa blomma med vinröd mitt, och Seniors Hope som är lite mörkare och skiftar i rosa, vinrött och gult.

 

På bilden nedan har jag gjort en bukett med Night Silence, Seniors Hope och kvistar från rödbladig perukbuske

 Just innan dahliorna vissnar helt i sina buketter brukar jag ta bort dem, klippa av stjälkarna och låta dem mellanlanda på ett fat innan de åker på komposten. Ibland torkar de riktigt fint och kan få vara kvar länge. Här Night Silence tillsammans med Zingaro. 

Jag är ingen stjärna när det kommer till att odla dahlior, så vill ni veta mer om hur man gör det på bästa sätt finns det många andra som beskriver det bättre än mig. Med dahlior finns det så mycket “beror på”, alltså vad har just du för förutsättningar i form av övervintringsplats, odlingszon, om man har växthus eller någon annan bra fördrivningsplats mm. Jag övervintrar dem i vårt garage där det är frostfritt men helt saknas dagsljus, oftast i krukan där de stått under sommaren med jorden kvar, men en del knölar gräver jag upp och lägger i en hink, kartong eller vad som finns till hands. Jag fyller på med hönsgödsel och lite ny jord när de börjar växa på våren, vattnar försiktigt till de kommit igång ordentligt, sedan kan de nästan inte få nog med vatten. Dock behöver de torka upp lite mellan vattningarna, annars kan de ruttna. Stora krukor, ordentligt med sol och mycket vatten tycker jag är det som är avgörande för riklig blomning. Sen ska man ha tur och få en lång höst utan en tidig frostknäpp också, och lyckas undvika de värsta angreppen av tvestjärtar som också älskar dahlior.

Har du någon ny dahlia-favorit från i år?

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

3 Replies on “Night Silence – snyggaste dahlian ever!

  1. Otroligt vacker! Mina har ruttnat under vinterförvaringen i år igen. Är kass på dahlior. Tur jag får njuta av dina.

    1. Neeej så tråkigt! Får se hur det går med mina nu när lilla sorken byggt bo i en av krukorna och gångar i alla de andra! Och förmodligen äter på knölarna 😖

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: