Perukbuske

Varje år är det en eller ett par nya växter som letar sig in hos mig och som jag blir en smula besatt av. Förra året var det perukbusken, framförallt den mörkbladiga sorten.

Helt plötsligt såg jag den överallt, i offentliga planteringar eller så fort jag klev in på en plantskola så drogs min blick direkt till en perukbuske. Såklart var jag tvungen att ha en själv i trädgården. Det blev två. Perukbusken är inte riktigt härdig här, så båda buskarna frös ned ganska mycket, men det hade jag räknat med och ser det lite som en fördel. Då kan jag ha den i rabatten utan att den växer sig för stor och tar över, och jag får möjlighet att leka med kombinationer med andra växter. Båda mina buskar har jag satt så att eftermiddagsljuset når dem lite från sidan ,vilket får bladverket att verkligen komma till sin rätt och lysa som eld.

Trots att de frös ned rejält, och den varma, torra sommaren, så har båda buskarna vuxit upp fint. Nu är jag otroligt nyfiken på blomningen, och hoppas att de hinner blomma den här hösten. Blomställningarna är väldigt speciella, och orsaken till det lite konstiga namnet. De ska på något sätt ge associationer till hår.

Mina buskar står på olika ställen i trädgården, och båda platserna fungerar bra så den verkar inte vara allt för kinkig med jord och läge. Grenarna är ganska mjuka, vilket gör att busken rör sig lätt när det blåser och på så sätt blir det väldigt vackra färgskiftningar.

En självklar kombination är att plocka upp det mörkröda i bladen i t ex mörkröda tulpaner och sedan fortsätta i den färgskalan under året. Vitt känns också som en fin och självklar kontrast. Jag valde att experimentera lite med kombinationerna i mina rabatter. Den ena busken har fått sällskap av i huvudsak aprikos toner i form av digitalis och rosor i den färgskalan. Jag har där också några kallt rosa och rosalila rosor, blekrosa akleja och mörkrosa stjärnflocka. Runt fötterna dansar höstanemonen Wild Swan som är vit med lilatonad baksida. Jag var lite nervös för att de kalla tonerna inte alls skulle funka med de varma tonerna i buskens blad, men det funkar precis så bra som jag hade hoppats på.

 

Den andra busken har sällskap av olika isblåa toner under våren och försommaren i form av krokus, stjärnhyacint och en sort av allium med enorma, nästan metalliskt färgade klot. Rabatten övergår sedan i olika smutsigt rosa toner hos violkungsljus, krolliljor, solhattar och anemoner, och den isblå färgen lever kvar i form av hortensia och salvia.

Kanske blev ändå den häftigaste combon perukbusken ihop med den här tulpanen som jag helt hade glömt bort att jag planterat. Köp på rea och en chansning, men så lyckat det blev.

Perukbusken finns också i andra färger, och nu är jag på jakt efter en limegrön att kontrastera med till den mörkbladiga. Hur snyggt kan inte det bli?

Vad har du på din måste-ha-lista till din trädgård?

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

2 Replies on “Perukbuske

  1. Alltså dina kombinationer är magnifika. Så genomtänkt och så ser det liksom bara helt spontant ut. Du är en estet och konstnär ut i fingerspetsarna och din trädgård magisk! Ditt fel att min önskelista på måste-ha-växter är alltför lång för att de ska på plats i min lilla trädgård.

    1. Så roligt att du gillar min trädgård Frida, och ja den där vill-ha-listan blir ju aldrig kortare!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: