Sommarrudbeckia Sahara

 

Tidigt i våras sådde jag sommarrudbeckia Sahara. Jag sådde den inomhus, och alldeles för tidigt förstås, så det blev lite klurigt att hålla plantorna friska och fina och ge dem tillräckligt med ljus. I stort sett alla frön grodde, och de tog sig fint. Efter ett par omskolningar i småkrukor satte jag dem tillsammans i en liten zinkbalja. Alldeles för liten visade det sig då plantorna blev mycket större än vad jag föreställde mig.

På fröpåsen ser blommorna ut att dra åt lite mysko rosa-gula-orange toner, lite smutsig pastell sådär, men det stämmer inte alls med verkligheten. I stället är det riktigt starka höstfärger, mer åt brons, koppar, orange och mustigt röd som drar åt svart. Blommorna bleknar lite efter hand och kombinationen av färger är väldigt vacker, ett litet utropsteckan i trädgården, även om det inte alls blev som jag föreställt mig.

Blommorna står otroligt länge, och ändrar långsamt form från knopp till fullt utslagen. Den är vacker i alla sina stadier, och den mörka knappen i mitten är pricken över i som förstärker färgspelet i blommorna.

Sahara passar perfekt att ta in och göra fina höstbuketter av. Eftersom blommorna är så olika blir det som en fin blandbukett i sig själv, men den blir också jättefin ihop med mina svartröda dahlior.

   

Kommer jag så dem nästa år? Kanske, det är alltid kul med säkra kort, sommarblommor som man vet är enkla att dra upp och som står fina länge, men trots allt hade jag nog föredragit färgskalan på fröpåsen. Kanske hade det funkat bättre om jag inte föreställt mig dem så annorlunda.

Vilka sommarblommor har du lyckats med i år?

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar