Trädgårdstitt

Vilket fantastiskt trädgårdsväder det har varit de sista veckorna, ganska varmt varvat med regn. Min trädgård är som en djungel redan och växtkraften helt enorm. En del tog skada eller till och med dog i förra årets värme och torka, men en del växter är finare än någonsin, som t ex mina trädpioner som blommar galet mycket, eller blomsterkornellen som är översållad med blommor efter några år helt utan blomning. Samma sak med skenkamelian, och irisarna har mer knopp än vad de brukar ha.

Tänkte bjuda på en liten trädgårdsvandring. Vi börjar vid entréträdgården. Här går en gång från uppfarten med skuggrabatt och den stora altanen på ena sidan, och en större lundliknande plantering på andra sidan. Gången kantas av en liten häck av olika sorters alunrot längs rabattkanten av cortenstål. Gången består av sliten gräsmatta och ska så småningom ersättas med stenläggning eftersom den här ytan slits ganska hårt och gräset aldrig riktigt tar sig.

Längs uppfarten går en mur med en murad rabatt intill. Där har det blommat mängder med olika vårlökar, tulpaner och julrosor som nu byts mot irisar, rosor och allium. Senare kommer klematis och riddarsporrar att ta vid. I andra änden avslutas entrérummet med en ligusterhäck. Ganska nysatt och medfaren av förra årets torka, så just nu försvinner den mest i den allmänna djungeln. Här finns ganska mycket rosor planterat (såklart, det gör det överallt i trädgården!) och de är alla olika burbonrosor. Fyllda rosor i allt från blekrosa till magenta, vissa vita med rosa eller lila strimmor och alla med en himmelsk doft. Friska och ganska tåliga, men de flesta blommar bara en gång, om inte säsongen är väldigt lång. Just nu är det mest aklejor och nävor som blommar här, men snart kommer pioner, rosor och irisar att slå ut.

Här finns faktiskt en struktur med rabattkanter, upphöjda bäddar och trampstenar, men just nu försvinner den i grönskan. När jag får semester ska jag ta mig in och rensa upp lite här, så kommer grundstrukturen fram igen. Men jag älskar min djungel och det stör mig inte att det är ett enda kaos just nu. Det är ett grönskande, blommande, vackert kaos.

Efter entrégången ser du in i en del av trädgården där äppelträd och plommonträd står med planteringar vid fötterna innanför ramar av rostig cortenstål, skuggrummet skymtar förbi och du kan ana köksträdgården genom rosbågen. Sedan vänder vi tillbaka och du ser rabatten som går längs med altanen. Där är det också mest nävor och aklejor som blommar för stunden, innan rosor och pioner tar vid.

play-sharp-fill

Utöver nävor och aklejor i mängd så är det trädpionerna som äger scenen i trädgården just nu, även om gårdagens hällregn tog de flesta med sig till marken. Samtidigt håller rosorna på att slå ut en efter en, men än så länge är det bara de tidigaste tuffingarna som slagit ut.

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar