Var kan man köpa lite självbehärskning?

När jag fyllde år i somras så fick jag en fin låda att förvara fröpåsar i av min lillebror. Under julledigheten bestämde jag mig för att gå igenom alla mina fröer, sortera in dem i olika fack i lådan och kasta bort det som blivit för gammalt. Min tanke var att nu äntligen, efter sådär 10 år, skulle jag få lite ordning på mina fröer. Dessutom skulle jag få en klar bild av vad som behövde inhandlas till våren. Jag vet inte om fröpåsar förökar sig när de ligger i en hög i garaget, men det visade sig att jag hade massor. Verkligen massor! Så många att de inte ens fick plats i den nya lådan. Det saknades tydligen inte någon sort alls inför sommarens odlande, förutom möjligen frö till basilika, koriander och kålrabbi. Så himla tråkigt! Skulle jag inte få köpa några frön alls? Den känslan som är så himla härlig, att bläddra i frökataloger, välja sorter, få hem fina fröpåsar och drömma om vackra blommor och fantastiska skördar.

Såklart har jag bläddrat i frökatalogerna, spanat in några nyheter som jag bara måste ha, och passat på att beställa när det fanns rabatterbjudande. Så får jag plötsligt ett sms från Blomsterlandet som talar om att de har halva priset på alla fröer. Jag tänker att jag ska åka dit och köpa de där basilikasorterna jag vill ha, och en påse kålrabbifrö, och så de där nya sommarblommorna och perennerna jag hittat i frökatalogen som jag inte beställde innan eftersom jag är så måttfull och kan begränsa mig. Bara det. Ett litet inköp för halva priset, snabbt in och snabbt ut ur butiken.

Vet inte riktigt hur det går till, men fröpåsar kan vara ganska aggressiva. De liksom klänger på en och kastar sig ner i kundkorgen på något sätt. Det måste varit det som hänt, för när jag ska betala får jag fråga killen i kassan om han verkligen dragit av halva priset. Får ett “jodå” och ett småleende till svar, och en lite menade blick på min hög med fröpåsar som ligger där. Den är inte så liten ser jag nu. Det är definitivt inte bara det planerade inköpet som ligger där. Helt ärligt vet jag faktiskt inte hur det gick till. Det är verkligen inte första gången det här händer, och jag vet att jag i sommar kommer undra var jag ska plantera allt detta, och hur jag ska hinna ta hand om allt. Går det att köpa lite självbehärskning någonstans? För när det kommer till trädgård i allmänhet, och fröer i synnerhet, så har jag väldigt svårt att begränsa mig.

Fast egentligen bryr jag mig inte så himla mycket. Fröpåsarna ligger just nu på mitt köksbord och ser alldeles underbara ut, och min trädgård har aldrig varit vackrare än just nu i min fantasi. Jag känner någon slags bubblande glädje, längtan och förväntan i hela kroppen. Jag tror helt klart man kan kicka på fröinköp, och jag känner mig lätt rusig just nu.

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

3 Replies on “Var kan man köpa lite självbehärskning?

  1. Precis så! Just nu är trädgården helt fantastisk. Tänk vad trädgårdsdrömmar i snöigt mars kan göra. Och förväntningarna på de där små fröpåsarna. Nu längtar jag inte bara efter min trädgård, utan väntar med spänning också på att fortsätta följa din.

    1. och jag på att få följa din, Frida, se vad du hittar på för spännande i år, om köksträdgården blir större, vad du planterar i fina tegellådan, hur framsidan kommer att utvecklas…. du och din trädgård är så härligt inspirerande!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: