Vårkänslor och rosklippning

Senaste dagarna har våren verkligen tagit fart. Helt underbart med efterlängtad sol, ljusa. ljumma kvällar och blomning och grönska i massor. Samtidigt gör värmen att allt blommar över på ett ögonblick. Trädgården förändras från dag till dag, och mitt i allt det underbara finns en vemodig ton av att inte hinna med att verkligen ta in och njuta av allt. För många timmar på jobbet står i vägen, så här års vill jag vara i trädgården varje vaken stund. Å ena sidan vill jag bara sitta med en tekopp och en bok och njuta av dofterna och fågelkvittret, kanske på den gamla bänken mitt i scillahavet under plommonträdet.

Å andra sidan finns det hur mycket som helst som jag vill hinna med. Ogräsrensning, beskärning, sådder av sommarblommor och grönsaker, omskolning av plantor, gödsling, ja listan kan göras hur lång som helst. Som vanligt har jag dragit igång ett och annat större trädgårdsprojekt också, så det är svårt att få tiden att räcka till. Dessutom är den sedvanliga vårtorkan här, så det är ett evigt vattnande.

Så beskärningen av rosorna. Ungefär 200 stycken har det blivit. Just nu, när de ska klippas och bara är taggiga pinnar och en massa jobb, undrar jag vad som drev mig. Som en påminnelse till mig själv om vad som väntar kommer här en film från rosrundeln. Tyvärr är jag urdålig på att filma, men det ger ändå en känsla för hur trädgården ser ut mitt i sommaren, och framför allt varför rosorna är värda besväret.

play-sharp-fill

Svårt att säga vad som är vackrast i trädgården just nu, men all blomning på prydnadsträden tillsammans med skirt bladutspring i olika koppartoner är något av det vackraste jag vet. Några av de japanska körsbärsträden är på väg att blomma över och andra har ännu inte slagit ut. Samma sak med magnoliorna. Det är fördelen med en lite större trädgård med möjlighet att plantera en del träd soligt och en del mer i skugga så att de inte blommar precis samtidigt.

Hybridmagnoliorna Leonard Messel och Merrill är de magnolior som blommar just nu. Två sorter jag kan rekommendera då de är tåliga, växer ganska fort och blommorna klarar en del frost. Jag gör inget speciellt alls med dem, jorden är den vanliga trädgårdsjorden och jag täcker dem aldrig trots att de står i söderläge och det då sägs att de ska täckas med skuggväv på våren för att inte lockas till för tidig blomning. Däremot var jag noga med vattningen första året, och de fick stå i kruka en säsong och få ett stadigt rotsystem innan jag planterade dem i trädgården.

Blodplommonen blommar också för fullt med sina enkla, ljusrosa blommor som vacker kontrast till de mörkröda bladen som börjar spricka ut.

Jag har turen att det växte vitsippor i trädgården när vi flyttade hit. Just nu blommar de mitt i scillahavet. De sprider sig ganska lätt och dyker upp lite här och var i trädgården. De är dessutom väldigt lätta att flytta om man vill, me oftast låter jag dem vara kvar på den plats de själva valt.

Den här hyacinten planterade jag i höstas. Mörk bläckblå infriar den mina förväntningar och mer därtill. Lite svårt att fånga färgen på bild dock.

Just nu är det ju fullt upp med frösådder av grönsaker och omskolning av plantor. Vintersådder, vårsådder både ute och inne, plantor i fönstren, i drivbänkarna och under växtbelysning i en enda röra för att kunna få fram lite egna grönsaker. Alldeles snart går det att skörda av första spenaten och rädisorna, och ramslöken jag satt i odlingslådorna går också att börja plocka av.

I helgen ska jag direktså i köksträdgården. Rödbetor, morötter och sallat ska ner först tillsammans med olika ärtor. Bönor, kålrabbi, fänkål och gurkväxterna får vänta lite till det blivit varmare. För säkerhets skull ska jag så ärtor i pluggbrätten också, så jag har en reserv om de inte tar sig på friland. I år satsar jag på lågväxande sorter av både bönor och ärtor. Jag tycker de är lättare att skörda och ha koll på än de höga som trasslar in sig i varandra och där jag jämt missar att det är dags att skörda så bönorna hinner växa sig för stora.

Samtidigt som förberedelserna för årets grönsaksodling pågår för fullt kan jag nu skörda av min purple sprouting broccoli som jag vintersådde förra året och som först nu är skördeklar. Jag har läst någonstans att det är den långsammaste av alla grönsaker vilket jag inte hade en aning om när jag sådde den. Vansinnigt vacker och väldans god i alla fall. Den behöll dessutom den lila färgen vid tillagningen vilket var en glad överraskning.

Så en liten påminnelse om att det är hög tid att gödsla vitlöken nu om du vill skörda fina vitlökar i höst. Den är riktigt näringskrävande så ös på ordentligt.

Hoppas du har möjlighet att njuta av våren och allt det vackra som är just nu!

 

 

 

 

 

 

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar