Värmande sol, vårlängt, vinter och växtpanik

I helgen har det äntligen varit sol, både lördag och söndag. Riktigt värmande sol och klarblå himmel och alldeles underbart. Jag och Isaak har tillbringar större delen av helgen i vårt hörn där det var lä och riktigt varmt. Dessemellan har jag stått med spett och hackat loss stora isbitar från uteplatsen och uppfarten för att det ska gå att ta sig fram. För det ligger fortfarande mängder med snö. Riktigt hård, packad snö och stora isflak. Hela trädgården är begravd och alla konturer utsuddade. Jag önskar så att det hade gått att ställa ut i alla fall en kruka med penséer, men det har varit ner mot minus 15 grader om nätterna så det är inte att tänka på. Jag hoppas att det går fort nu, och att när väl all snö försvinner så kommer både krokus och julrosor att sätta fart. Blomsterbilderna är bara önskedrömmar, bilderna längst ner är mer av verkligheten.

Det blev ytterligare lite fröer sådda i helgen såklart. Dels lite sommarrudbeckia, och dels två olika sorters pak choi som får stå inne och växa till sig och som ska ut i en kallbänk så fort jorden tinat. Jag känner mig just nu lite extra sugen på frösådder eftersom det jag sådde förra helgen redan kommit upp och blivit små plantor. Jag känner redan smaken av broccoli och fantiserar om hur jag ska tillaga den.

Jag har också haft lite växtpanik och planterat perenner. Allt om trädgård hade för ett tag sedan 25% rabatt på ett helt köp av deras barrotade perenner. Suget efter nya växter är ju enormt såhär års, så jag gjorde en ganska stor beställning. Som de levererade nu! Jag trodde att den skulle komma längre fram i vår, men här stod jag med en mängd barrotade perenner, stenfrusen mark, massor av snö och häftiga minusgrader om nätterna. I helgen fick de åka ner i krukor som jag har ställt ute så skyddat som det bara går. Nu ser det ut som det ska bli mildgrader på dagarna, och bara lite minusgrader på nätterna, så det är bara att hoppas att de överlever. För jag ser ju redan ett hav av vajande stjärnflocka i tre olika nyanser, från blekaste rosa till mörkaste vinrött ihop med en rosa astilbe med mörka blad.

Vilka nya kombinationer planerar du i din trädgård i år?

 

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar