Vintersådder, inomhusodling och vårvinterträdgården

Trädgårdsåret så här långt har varit minst sagt växlande. Vi har haft dagar med massor av snö och total vinterkänsla. Trädgården har varit sådär trolskt vacker som på ett vykort, och isiga soluppgångar har inlett dagarna med ett ljus som man vill stanna kvar i en hel evighet. På kvällen tänder jag marschaller och levande ljus i trädgården och mötet mellan eld och is, ljus och mörker är lite storslaget. Mitt i snön har purpurkålen stått och varit vackert, och jag har skördat middagsmat några gånger medan snön yr runt mig, och förundrats över att det ens är möjligt. Jag har också skottat snö tills jag gråtit av utmattning, bråkat med igenfrusen bil och fått avstå promenader för att alla vägar förvandlats till blankis. Vintern kan vara nog så vacker, men också väldigt opraktisk.

Vi har haft ovanligt många blåsiga dagar för årstiden, en del med riktigt stormiga vindar, och det har regnat massor på jord som fortfarande är frusen. Trädgården är under snön förvandlad till en isig lerpöl, och jag är orolig för hur växterna klarar all väta. Framför allt vårlökar som t ex tulpaner ruttnar lätt bort, och rosorna  är nog inte heller så lyckliga. Bilden nedan visar hur trädgården ser ut de dagar snön smält bort och bara lervällingen återstår. Det är svårt att se något vackert just då.

Men det har också varit några alldeles underbart vårlika dagar när det har gått att sitta ute långa stunder i solen och lyssna på fågelkvittret. De dagarna stannar jag ute så mycket jag bara kan. Det blir frukost i mitt soliga hörn där det är lä för vinden, invirad i filtar och tjocka tröjor, och sedan sitter jag kvar och läser och dricker te. Den här helgen gick det till och med att sitta ute på altanen och plantera om grönsaksplantorna medan solen värmde skönt. Resten av trädgården är dock fortfarande täckt med is och snö.

Nu har vi klivit in i mars. Sociala medier svämmar över med vårbilder från sydligare delar av landet, men här är nätterna fortfarande kalla och marken stelfrusen. Jag läser om andra som njuter av trädgårdsdagar, planterar vårkrukor och vårstädar sina trädgårdar. Känner så starkt att jag vill också. Senaste veckorna har bjudit på många solig dagar, och jag vill också bara få komma igång. Otåligheten river runt som en rastlös iver i kroppen. Men det är bara att vänta, och försöka vara i det som är nu. Att vinterså, d v s göra i ordning sådder och låta dem stå på utsidan, har jag i stort sett hoppat över i år p g a det växlande vädret. Risken är att det gror alldeles för tidigt i de milda perioder som varit, för att sedan frysa när det kommer en köldperiod igen. Kanske vintersår jag några sorters kål i sista minuten, annars hoppar jag helt enkelt över det momentet i år. Som odlare måste man hela tiden vara beredd att ändra sina mönster och anpassa sig till de förutsättningar man får.

Snödropparna blommar i alla fall på några platser i trädgården där solen smält, och några julrosor tittar upp ur snön och är fulla med knopp. I väntan på trädgårdstid ägnar jag mig åt att odla på insidan. Under vintern har vi gjort i ordning en ny odlingshylla i tvättstugan med växtbelysning och jag håller för fullt på att testa vad som är möjligt med de nya förutsättningarna. Hur tidigt kan jag driva upp grönsaksplantor, och kan jag få tidigare blomning när det gäller sommarblommorna? Vissa dagar känns det mest som att jag odlar småflugor, bladlöss och vita flygare, men på något sätt kommer det fram små plantor också. Chiliplantorna har tagit lite fart och ser riktigt fina ut. I år har jag sått Habanero Dulce och Habanero Apricot, för att de båda sägs vara smakrika men milda, och de ser så vackra ut. Jag har också sått Hot lemon för att få hettan, och en mild sort jag ej vet namnet på eftersom jag fått frön av en granne en gång i tiden och hon visste inte namnet. Jag provar också en sort som heter Filius Blue, mest för att både plantan och frukterna såg så vackra ut.

Jag har också sått flera olika sorters kål av de riktigt köldtåliga sorterna. Jag sådde dem i min rootmaster (fantastisk tycker jag) och har sedan skolat om dem till små krukor och de har tagit sig fint. Näst på tur är luktärtssådden och sådden av tomaterna. Det är lite tidigare än vad jag brukar hålla mig till, men som sagt, nu har jag betydligt mer odlingsyta inomhus och dessutom med växtbelysning, så det borde funka. Jag hade som vanligt tänkt att hålla igen på tomatsorterna, men när jag hamnade på Camilla Plums frösida så tappade jag kontrollen och begränsningarna for all världens väg. Så mycket roliga sorter som finns där, och väldigt hjälpsamma beskrivningar om smak och växtsätt. Att fröpåsarna sedan visade sig vara något av de snyggaste fröpåsar jag sett var en stor bonus.

Nyfiken på min nya odlingshylla? Tänker att jag gör ett separat inlägg om den en annan gång.

I väntan på vårblomningen ute köper jag fröer som om jag hade tio gånger mer odlingsyta än vad jag har, fyller huset med tulpaner och andra snittblommor, driver kvistar från trädgården och köper krukor med pärlhyacinter och kungsängsliljor. För blommor. Det bara måste jag ha.

Och vet du. Idag såg jag de första fjärilarna. Det är vårtecken på riktigt.

 

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar