Vivor

Tidigt på året går det att köpa vivor i butikerna. De allra första som saluförs brukar vara jodvivor, Primula Vulgaris. Ungefär samtidigt som det börjar finnas mängder av tulpaner till rimligt pris kommer också vivorna, och jag älskar att kombinera och få en riktig injektion av färg den här tiden på året när allt känns ganska mörkt och färglöst.

Det varierar från år till år vilka vivor som kommer med hem, och det är roligt att leka med färger även på krukorna. Det kan vara lite klurigt att hålla liv i vivorna, men tricket är att vattna underifrån och låta dem precis torka upp mellan vattningarna. De får absolut inte stå för blött, men om de torkar ut helt så tappar de all blomning. Lyckas jag hålla liv i dem hela våren planterar jag ut dem i trädgården på försommaren på en inte allt för torr plats, och sedan kommer de snällt tillbaka år efter år och blommar tidigt på våren. Ofta blommar de om även sent på hösten, det har hänt att de blommat så sent som i november trots rejäla frostnätter. Så släng inte dina vivor utan låt dem få nytt liv i trädgården efter att de förgyllt tillvaron inomhus.

Förra våren var det en blekgul, dubbel sort som blev favorit. Jag köpte ett helt gäng plantor som stod ute och var väldigt snygg till mina zinkkrukor. Hoppas de har överlevt vintern och kommer upp i rabatten där jag planterat dem.

I år har jag förälskat mig i en ny sort ur en serie med dubbla blommor som heter Belarina. Bara namnet är ju underbart, och själva blomman så fin med fyllda, syrenlila blommor med både vita och mörkare lila teckning. Ser ut som om den blivit färgad med batik.

 

 

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar