Dahliorna

Så kom den, den första riktiga frostnatten, och tog alla dahliorna och en hel del annat med sig. Hösten och frosten kom väldigt tidigt i år, och det känns verkligen. Jag känner mig snuvad på vackra höstfärger i mjukt höstljus och den där tiden i trädgården när jag långsamt rundar av trädgårdssäsongen och förbereder för nästa. Nu blir det lite mer panikartat att hinna få undan allting som ska vinterförvaras och hinna göra i ordning i trädgårdslandet för höst-och vintersådderna. Det är extra svårt att hinna med när det blir mörkt så tidigt om kvällarna och rundan i trädgården efter jobbet blir kortare och kortare, och de regniga grå dagarna hoppar jag över den helt.

Samtidigt är det just detta som är trädgårdsliv, att utan kontroll följa med i naturens nycker, att anpassa sig efter de förutsättningar man får och göra det bästa av det. Det är som det ska vara, och nu är det bara att utvärdera och dra lärdomar av den gångna odlingssäsongen och se vad som är värt att återupprepa eller som behöver förändras inför nästa. Vad fungerade bra, vad saknades och vad vill jag ha mer av? Vad blev inte som jag tänkt och varför? Är det något som ska tas bort, flyttas om eller läggas till? Ständigt återkommande frågor i en trädgårdsnörds huvud och ett kreativt, underbart flöde som aldrig tar slut.

När jag nu njuter av årets sista dahliabuketter, gott och blandat buketter med alla blommor jag räddade innan frosten, funderar jag redan över nya sorter jag vill lägga till. Vilka färger och formar vill jag ha att kombinera i mina buketter nästa höst, och vad fattades till de jag redan har?

Här kommer lite bilder på årets dahlior, som just när de blommar känns som att jag skulle kunna ha hur många som helst, men nu när de ska in på vinterförvaring och grävas upp ur krukor med kall, blöt jord känns mer än tillräckligt många. Jag känner dock mig själv, och vet att begränsningar inte passar mig, så någon gång i februari kommer jag plötsligt klicka hem ett gäng nya knölar från någon webshop.

Drömmer du liksom jag om nya dahliabuketter nästa år, eller vad fyller dina blommiga drömmar just nu?

 

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar