Höstflox

Skulle någon fråga mig om jag tycker om höstflox så skulle jag nog svara nej, inte speciellt. Trots det så när jag nu tittar runt i trädgården så har jag flox överallt, i varenda rabatt. Jag känner mig dessutom nöjd med det och tycker de är jättefina, så det är väl kanske dags att ändra min föreställning om att jag inte är så förtjust i dem.

Höstfloxen har det lite otacksamma jobbet att fylla ut i rabatterna och framhäva primadonnorna, de där andra växterna som står ut och är mer speciella, som t ex rosorna och liljorna. De börjar blomma när det är lite tomt i trädgården, mitt i högsommaren, och blommar väldigt länge, och det är väl därför de letat sig in i min trädgård. Jag klipper dessutom ner mina när de blommat över, och då blommar de oftast en gång till.

Vad jag förstår ska höstflox lätt få mjöldagg, men hos mig är det inget problem, och jag vet inte vad det beror på. Jag tycker de är väldigt tåliga och klarar det mesta, utom allt för torrt läge. Trots det har jag några plantor i extremt torrt läge, och ibland slokar de så jag tror det är kört, men får de lite vatten repar de sig fort och det verkar inte alls påverka blomningen.

Höstflox finns i massor av olika färger, både enfärgade, fläckiga och randiga. Knopparna är ibland nästan finare än själva blomman i mitt tycke. Jag har som sagt en mängd olika sorter, men har ingen aning om vad de heter. Här följer ett urval.

 

 

Har du någon växt i din trädgård (eller på din balkong eller i fönstret) som letat sig in och gör jobbet utan att du riktigt tänkt på det?

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar