Köksträdgården del 2

Köksträdgården sköter inte sig själv och att odla grönsaker är ett ständigt pågående arbete. Även om den största arbetsinsatsen sker på våren när odlingsbäddarna ska göras i ordning och sådderna komma igång, så behöver man ständigt vara där och kolla av att plantorna mår bra och får vad de behöver, hålla ogräset i schack och framförallt hantera alla jäkla djur och insekter som invaderar. Någonstans i slutet av juli kommer köksträdgården del 2. Nu har en hel del av plantorna gjort sitt, och antingen gett upp inför alla skadedjur, eller i bästa fall gett skörd och har inte mer att ge. Då är det dags att göra en ny, lite större insats igen. Ryck upp det som ser raskigt ut, låt inte halvtrista plantor stå och ta plats utan så nytt.

Vid den här tiden brukar det också vara läge att klippa in, binda upp och snygga till plantorna som i alla fall hos mig kan ha vuxit sig lite bortom min kontroll. Vilket jag i och för sig gillar och tycker är vackert, men med lite uppsnyggning och tillfixning får jag fram mer plats i odlingslådorna.

Jag rycker upp fänkål och kålrabbi som inte blev god p g a torkan, binder upp tomater som havererat och tar massa plats i onödan, skördar fina salladshuvuden, lök och vitlök och får på så sätt ny plats i odlingslådorna. Fyller på med barkmull, kobajs och några nävar av t ex algomin i bäddarna, blandar runt lite och vattnar upp rejält. Känslan av fin, fuktig jord som ger en ny chans är helt ljuvlig, och jag har lite svårt att bestämma mig för vad jag ska så.

Än finns det gott om tid för snabbgrödor som sallat, spenat, rädisor och asiatiska bladgrönsaker. Har man hunnit med och varit lite förutseende så har man fördrivit plantor i krukor, kanske i ett växthus om man är lyckligt lottad, eller som för mig i ett odlingsskåp eller drivbänk. Jag hamnar i frö-köpar-träsket igen och bestämmer mig för att prova lite nya sorter. Det här är en del av det jag testar att så nu.

Dessvärre är både köksträdgården och mitt odlingsskåp invaderat av kållarver så vi får se hur det går. För säkerhets skull ska jag också så lite säkra kort som spenat, sallat av sorten Little Gem och rädisor. Jag ska också testa vinterportlak och vintersallat så jag har något grönt att ta in även när det blivit riktigt kallt. Jag har också fördrivit en andra omgång broccoli som jag snart ska plantera ut. Dessutom har jag sått en andra omgång sommarblommor som zinnia och rosenskära som jag planterar ut i landet nu. Det är ju väldigt sent, men jag tycker om att ha något fräscht som börjar blomma sent och då håller sig fram till frosten.

Hur gör du, nöjer du dig med det din köksträdgård levererat fram till nu, eller kör du också en del 2? Vad sår du i så fall nu?

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

1 Reply on “Köksträdgården del 2

  1. This is valuable knowledge for my crowd, so I’ll link back to this article and you will likely get some extra subscribers. It’s a step up from anything else out there discussing this topic. TY for the inspired info!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: