Rosen Lavender Pinocchio och liten trädgårdstitt i varmaste juli

Nu är det glest mellan blogginläggen. Den mesta energin går för mig åt till att hantera värmen och torkan. Jag gillar sol och varmt, men den här sommaren är på tok för varm för mig, i synnerhet med min nyopererade fot som svullnar och krånglar när det blir varmt. Trädgården skriker efter vatten och så mycket mer sker inte ute i trädgården just nu än att jag vattnar, vattnar och vattnar. Tack och lov har vi inget bevattningsförbud, och på något konstigt sätt bjuder trädgården på fantastisk blomning trots den långvariga torkan. Försöker hinna med att klippa ner det som blommat över och hoppas på en andra blomning eftersom allt är så tidigt i år. Binder upp det som behöver stöd, och rycker lite ogräs då och då, mest sent på kvällarna när det svalnat av. Annars sitter jag mest i skuggan med en bok, eller trädgårdstidning, och njuter av allt det vackra runt omkring mig.

Köksträdgården har äntligen börjat leverera lite och har blivit en vacker plats, även om den också behöver regn. Jag har skördat vitlöken och sått nytt i den odlingsbädden. Jag ska prova lite nya spännande sorter, men mer om det i nästa inlägg.

Med det här inlägget vill jag tipsa om en ros som jag blev häftigt förälskad i förra sommaren, och förälskelsen håller verkligen i sig. Namnet är Lavender Pinocchio, och färgen är lika udda som namnet. Jag har aldrig sett en blomma med liknande färg, och ska man försöka beskriva den är den som en blandning av rosa, lavendel och smält mjölkchoklad. Ni som följer Farbor Grön har hört honom nämna blommor i färgskalan av “smutsig pastell”, en benämning jag gärna lånar och tycker passar superbra på denna ros. Dragningen åt brunt är tydligast när den är nyutslagen, sedan bleknar den till mer gammelrosa, medan de nya knopparna är ganska mörka, vilket ger ett fint färgspel.

Lavender Pinocchio är ganska låg, ca 50 cm, och har hos mig varit frisk och utan krångel. Den frös i vintras inte ner överhuvudtaget. Blomningen börjar i mitten/slutet av juni och pågår fram till frosten. Blommorna är lite slarvigt lösa i sin form, och lätt fyllda.

Det här är inte den mest lättplacerade ros eftersom färgen är så speciell och den inte passar med vad som helst. Jag tycker den passar fint ihop med andra lite kalla pasteller, så hos mig får den mingla med riddarsporrar, både vanlig och rosa lavendel, en lavendelfärgad näva, bleklila vallmo, lila vädd och rosor i svagt kallrosa toner.

 

Färgen på Lavender Pinocchio låter sig inte riktigt fångas vare sig i ord eller bild, så det enkla tipset är helt enkelt köp den!

Vilken växt i din trädgård har du en förälskelse i just nu?

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar