Snödroppar och magnolia

Här fortsätter det vara vinter. Snö, regn och allt där emellan har kommit ner senaste veckan, och temperaturerna växlar rejält. Trädgårdsabstinensen är total, jag vill bara att våren ska komma igång på allvar och att det ska gå att börja vara där ute, gräva, rensa, så och plantera, känna jord mellan fingrarna och känna färgerna och dofterna komma tillbaka.

Mina vårkrukor står kvar i garaget i väntan på att de värsta köldnätterna ska ge med sig. Under tiden gräver jag upp snödroppar i trädgården och sätter i kruka både ute och inne. Har du känt så ljuvligt snödroppar doftar?

Jag fortsätter att plocka in kvistar av olika slag från trädgården, och med lite tur både blommar de och får blad. Här är det kvistar av en kornell som jag sparade efter beskärningen för några veckor sedan som har små blommor. Kornellen beskär jag för att de gamla grenarna börjar tappa färg. Jag kapar de äldsta grenarna ända nere vid marken så kommer det nya grenar som har den där klarröda, vackra färgen som är så värdefull i trädgården på vintern. Allt som ger lite färg och bryter av i snölandskapet tillför någonting till trädgården.

På grenarna jag skär bort sitter nyare småkvistar som har mer av den röda färgen. Dessa knipsar jag bort och sticker ner i vårkrukorna som dekoration. Här samsas de fint med en julros som har samma röda ton i fläckarna som kornellens grenar har. Helt slumpmässigt, men sånt där som gör mig lite extra lycklig.

Kvistarna från blodplommonet är så vackra, och alldeles fulla med knopp. Hoppas blommorna slår ut.

Så magnolian. Kvistarna jag tog in från trädgården blommar för fullt. Hur vacker är den inte, full med små rosa blommor? De blommar över extremt fort i värmen inomhus, så det gäller att njuta i stunden.

Mitt i snön blommar snöklockorna. eller klosterliljorna som jag tror de också kallas. De ser så sköra och ömtåliga ut och det är svårt att förstå hur de kan stå helt oberörda efter nätter med 11 minusgrader.

Nu väntas rejält med plusgrader på dagarna. Jag hoppas att det får all snö att smälta bort en gång för alla, och att mina snökrokusar får komma fram igen. Så här såg de ut för en dryg vecka sedan. Nu är de helt begravda i snö.

Trädgården är full av vår och bara väntar på att sätta fart. Men de kalla nätterna verkar hålla i sig, och det är mer snö på ingång här, så våren fortsätter tveka.

Förra året impulsköpte jag en ny magnolia, Daybreak. Beskrivningen stora blommor i rosagula nyanser var helt omöjlig att motstå. Den var inte i blom, så jag är otroligt nyfiken på hur den ser ut. Jag hoppas innerligt att detta är en blomknopp, att den inte fryser eller torkar bort, eller blir uppäten av rådjuren. Håll tummarna för att den slår ut, och att den är lika fin som det låter.

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar