Sommarrudbeckia Sahara igen

Jag har redan gjort ett inlägg om sommarrudbeckian Sahara, men här kommer ett till så att du inte missar att köpa frön och så själv till våren. Jag drev upp mina inne och planterade sedan ut dem i zinkbaljor. I stort sett alla fröna grodde och växte till sig utan problem, så den här växten är lätt att lyckas med. Plantorna blev mycket större än jag räknat med, så ge dem rejält med plats så kommer de leverera konstant blomning i massor hela sommaren.

Bilderna visar blomningen från en fröpåse, verkligen mycket blommor för pengarna i en lite annorlunda färgsättning som bara blev finare allt eftersom sommaren gick. Variationen på både färg och form är stor, så det behövs egentligen inga andra växter att kombinera med. När jag skrev om dem förra gången var jag tveksam till om jag skulle så dem nästa år igen, men efter att ha sett hur mycket blomning de gav hela sommaren trots torkan, hur bra de står sig som snittblommor och hur vackert varje blomma förändras från knopp till överblommad så kommer Sahara vara ett stående inslag i min trädgård framöver.

Sahara visade sig klara frost oväntat bra. Trots flera rejäla frostnätter fortsatte den blomma. När den till sist gav upp var det nästan november. Några av plantorna har jag grävt upp och ställt in i garaget för att testa om det är möjligt att övervintra dem. På ett sätt onödigt eftersom de var så lätta att driva upp, men en trädgårdsnörd måste få roa sig med lite experiment.

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

5 Replies on “Sommarrudbeckia Sahara igen

    1. Hej! Plantorna brukar övervintra ute hos mig, men fram på vårkanten så antingen torkar de eller ruttnar, så jag har tyvärr inte lyckats få dem att blomma om. Kanske beror det på att jag haft dem i krukor, tycker generellt det är svårare att få till övervintringen av växter då. Har du provat, eller planerar att göra? Låt mig gärna veta hur det går!/Annika

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: