Såhär års är det dags att plantera vårlökar och då vill jag påminna om att plantera Tidlösa. Tidlösan blommar nu på hösten, så därför kan det kännas lite konstigt att plantera den nu. Efter blomningen vissnar allt ovan jord ner. Till våren kommer sedan ganska rikligt med blad, som framåt sommaren vissnar ner igen och av plantan syns ingenting. Därför gäller det att komma ihåg var man har planterat den så man inte sätter spaden rakt i löken.
Framåt höstkanten tittar det plötsligt upp blommor ur jorden. Det ser väldigt effektfullt ut med de vackra blommorna som kommer rakt ur jorden när allting annat börjar på att avsluta säsongen. Blomman kallas också Den nakna jungfrun, förmodligen för att blomman är ”naken, d v s saknar blad när den blommar.
Tidlösa finns i flera olika sorter, enkla och väldigt fyllda, vita, lila och rosa i olika toner och kombinationer. Det finns också några enstaka sorter som blommar på våren. Tidlösa är inte samma sak som höstkrokus, vilken den ibland förväxlas med.
Jag har mest av den vanliga, enkla lila sorten med ganska stora blommor. Det är den man hittar lättast i butikerna. Den sprider sig så sakteliga, och jag har flera gånger grävt upp lökar och flyttat dem, och på så sätt fått nya bestånd. Jag tror de helst ska flyttas på våren, men jag har flyttat mina på hösten och det har alltid funkat. Välj ett ställe där det det inte finns så mycket sniglar för mördarsniglarna älskar att smaska i sig blommorna, trots att både de och löken är giftiga.
Jag har hört att tidlösans lökar ska planteras djupt, ca 20 cm ner i jorden. Eftersom mina rabatter är knökfulla med växter som står väldigt tätt är det svårt att komma åt och gräva så djupt, så de flesta av mina tidlösa har jag planterat ganska grunt, och det verkar fungera bra. De kommer tillbaka år efter år, blommar och sprider sig, så min uppfattning är att den är enkel och tålig.
Jag har också en variant som är mer rosalila, Waterlily, med stora fyllda blommor. Fantastiskt vacker, även om blommorna lägger sig på marken nästan direkt när de kommer upp för att de är så stora. Jag tycker inte att det gör något, utan kan vara vackert med dessa stora, nyutslagna blommor som vilar bredvid höstlöven.
I år har jag också fått tag på en vit, dubbel variant som jag varit på jakt efter i flera år, men den har jag ännu inte sett i blom. Jag har däremot en vit, enkel sort med ganska små blommor som lyser upp fint i t ex ett woodland, bredvid en alunrot med mörka blad, eller bredvid vita höstanemoner.
Det går utmärkt att lägga löken på ett fat och låta den blomma först innan man gräver ned den. Detta funkar både inomhus och utomhus, och blir väldigt vackert. Enda risken är att marken hunnit frysa när den blommat klart så att det inte går att gräva ner den, och det kan då bli en liten utmaning att hålla liv i löken till våren.