Trädgårdsprojekt

Helt plötsligt kom värmen tillbaka några dagar, och trädgården var riktigt vacker i sina höstfärger och med alla rosor som blommar om tillsammans med dahlior, stockrosor, rosenskäror, zinnior och solhattar. Jag älskar det där mjuka höstljuset, när solen silar in lite lågt i trädgården och lyser upp alla höstlöv och blomblad från sidan, gärna genom lite morgondis. Samtidigt försvinner ljuset fort nu, det blir allt svårare att hinna ut i trädgården på vardagarna och jag saknar min trädgårdstid. Vi är också på väg in i den del av året som jag har svårt att hantera, när mörkret tar över hela tillvaron och bristen på dagsljus är total.

Så blev det helg och solen och värmen försvann. Här har det vräkt ner regn och trädgården är en enda lerig sörja, och det där vackra försvann lite grann. I och för sig var det väldigt välbehövligt med regn för allt i trädgården slokade rejält, men det hade varit härligt att få njuta vacker höst i trädgården när jag äntligen är ledig och har tid att vara där. Jag hoppas det är en tillfällig vädersvacka och att solen kommer tillbaka, för årets stora leverans av vårlökar är på ingång, och det vore skönt att för en gångs skull hinna plantera dem utan att behöva klafsa runt i blöt lera och isande höstregn.

Förra helgen gjorde vi ett litet spontant trädgårdsprojekt och allting flöt på så där bra som man vill och vi blev klara under helgen. Just nu håller vi på att fixa till vår framsida som från början var en meterhög djungel av nässlor, tistlar och kirskål. Ogräsdjungeln har vi bara klippte ned med gräsklippare, så det har blivit en trist gräsplätt som vantrivs då det både är torrt och ganska skuggigt här. I kanten mot vägen och in till grannen har vi planterat häck av vita syrener med mängder av vårlökar som underplantering, och längs med uppfarten går en ganska hög mur. Nu har häckarna växt till sig, och det känns som en mer inbjudande plats att vara på, speciellt som det är här vi kan få de sista solstrålarna på kvällen. Så planen är att göra i ordning hela den här biten med plattsättning i olika nivåer och uppmurade odlingslådor.

Vår tomt ligger i en sluttning och är full av nivåskillnader. Det gör det alltid extra krångligt när vi gör våra olika projekt med murar, plattor och odlingslådor, men det är också det som gör det så fint när det är klart. Det tar lite tid att tänka ut hur vi vill ha det och hur vi ska hantera den ojämna marken, ofta får vi prova oss fram och är oense på vägen, men till sist hittar vi fram och resultatet blir mer intressant än om allt bara vore platt.

Att anlägga i trädgården med plattor och mursten är både dyrt och ganska tungt jobb, så med så stora ytor som vi har delar vi upp och gör olika bitar i taget. I helgen gjorde vi en terrass av mursten in mot huset, ställde ett zinkbadkar där och gjorde en höstplantering.

Tidigare hade jag bara slängt dit lite plattor i all hast utan något underarbete, så det såg rätt tråkigt ut. Dessutom hade den stora krukan som stod där fryst sönder och spruckit. Jorden från den krukan återanvände jag i badkaret, blandade med jord jag grävde upp där vi ska mura upp en odlingslåda och förbättrade allt med lite barkmylla. Det blir lite som kompostering direkt på plats i stället för att ta omvägen om komposten. Så har vi sparat både arbete och pengar eftersom det skulle kostat en hel del att fylla badkaret med köpejord. Dessutom blir kvalitén på den här jorden så mycket bättre.

Planteringen i badkaret går i rosa,vitt och silver. Den består av en blanding av perenner och höstblommor, det mesta inhandlat på rea. Jag grävde också upp några lökar av olika sorters tidlösa i trädgården och kompletterade med, och en remonterande liten syren i mörklila som behövde få en bättre plats.På väggen bakom badkaret sitter en armeringsmatta med ett ljusnät i. Där ska en klätterhortensia med silverfärgade blad få slingra sig upp. Tror det kommer bli fint mot den grå husväggen. I badkaret kommer jag också sätta en del vårlökar, men har inte riktigt bestämt mig än för vilka.

Innan den här helgen är slut hoppas jag att jag fått ner vitlöken i jorden. Jag har börjat att göra plats genom att ta bort några tomatplantor som var rena djungeln och plocka in alla gröna tomater som satt på plantorna i hopp om att de ska eftermogna inne. Utöver det, och lite skördande av både bär och grönsaker, ska vi fortsätta med att fixa i ordning framsidan. Nästa steg är att mura en odlingslåda. Det känns alltid så osäkert på hösten, för man vet aldrig hur vädret blir och hur lång trädgårdssäsong man får. Men vi jobbar på så långt vi hinner, och än dröjer det förhoppningsvis till marken är frusen.

Hoppas att du också har en fin helg och att den är precis så som du vill att den ska vara!

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar