Vårtecken

Vårblomningen i trädgården börjar ta fart, ljuset dröjer sig kvar längre om kvällarna, fåglarna kvittrar som galningar och det är flera veckor sedan jag såg den första fjärilen. Nog är det vår alltid, även om den har bromsats upp av frostnätter senaste veckorna. De dagar solen är framme värmer den ordentligt, men tyvärr är det mest mulet och regnigt.

Det är rejält lerigt i trädgården och ganska omysigt att gå runt och greja. Men jag har fixat i ordning mina odlingslådor i köksträdgården, lagat de som var trasiga efter vintern, fixat klätterstöd och gödslat. Vitlöken har tittat upp bredvid förra årets kålplantor som står kvar, och grönsakerna jag vintersådde har grott gör länge sedan och verkar ha klarat både frostnätter och snö. Återstår att se om de växer till sig när det väl blir varmt. Blir sjukt odlingssugen av att se de nygödslade, rensade odlingsbäddarna och längtar efter att plantera ut grönsaksplantorna jag drivit upp och som står inomhus och trängs i sålådorna. Vädret är tyvärr ganska osäkert fortfarande, så det får dröja ett tag till.

För att kunna njuta våren på nära håll gräver jag upp vårlökar som snödroppar och krokus och planterar i krukor. En del ställer jag ute, gärna vid entrén där jag ser dem ofta, eller någonstans där jag lätt kan se dem inifrån. En del krukor tar jag in och får glädjen av vårblomning på köksbordet. På så sätt kan jag också känna doften av dem. Visste du att snödroppar doftar helt ljuvligt, lite åt violhållet? Det är ju inte så lätt att uppfatta utomhus, och dessutom precis nere vid marken, men inomhus i värmen kan man lätt känna doften. När de blommat klart planterar jag ut dem på nya ställen i trädgården. På så sätt blommar de bättre nästa år jämfört med om de hade fått stå kvar och bilda allt för trånga klungor.

Jag är så glad för att det fanns massa blåsippor i trädgården redan när vi flyttade hit. De har under åren spridit sig och blivit ännu fler. Just nu blommar de för fullt.

Blåsipporna växer mitt i ett blått hav av scillor, och jag har dessutom planterat dit snödroppar, julrosor och krokusar. Och ja, det har inhandlats några nya julrosor i år också.

De små irisarna blommar runt om i trädgården. De är lite som en överraskning varje gång, jag ser inte att de kommit upp förrän de plötsligt står där helt utslagna. Tåliga som sjutton verkar de vara också. I år har de utstått både snö och rejält med minusgrader, men blommar helt obekymrat vidare.

Krokus är väl den mest tacksamma av vårlökarna att plantera? Jämförelsevis billig i inköp, lätt att plantera, bjuder riklig blomning som står sig ganska länge, kommer snällt tillbaka varje år och sprider sig ganska lätt. Väljer man olika sorter har man dessutom krokusar som blommar över ganska lång tid.

   

I höstas planterade jag flera nya sorters krokus. Jag satte inte så många av varje, utan ville först få se om någon av dem var värd att sätta större grupper av nästa höst. Först ut av dessa att blomma är den här snyggingen, De Jager, som överträffar alla förväntningar. Blekt cremefärgad utsida med riktigt mörkt lila ränder, och innanför det sidenaktiga blomblad i syrenlila. Den här ska jag ha massor av!

En ny kärlek för i år är den här salixen med rosa, stora videkissar. Egentligen förälskade jag mig i den redan förra våren när jag såg den på bild första gången. Jag lyckades få tag på en liten planta, men fick inte se hur kissarna såg ut eftersom de då hade “blommat” över. I år sålde de små uppstammade träd i trädgårdsbutiken så jag köpte ett och satte i kruka. Det rosa fluffet är hur vackert som helst, och de gör sig så fint i vårbuketterna.

Så till en av vårens, eller egentligen vinterns, vackraste, nämligen hybridkejsarolvonet. Redan i januari kommer de starkrosa knopparna som långsamt slår ut i milt rosa små blommor som efterhand bleknar till nästan vitt. När det fortfarande är kallt och trädgården mest går i grått och brunt står det plötsligt en sky av rosa blommor mitt i trädgården. Hur vackert som helst, och ändå är det doften som slår allt. Den doftar starkt och väldigt gott, också den åt violhållet.

Det finns olika sorters olvon med olika utseende och storlek, och som blommar vid olika tidpunkt. Jag har flera buskar placerade på olika ställen i trädgården så att jag kan njuta av doften oavsett var i trädgården jag är. En av dem står nära altandörren, så när jag öppnar den strömmar doften in i huset. Även olvonets blommor är fina att sätta i buketter, och bara en liten kvist fyller ett helt rum med väldoft.

Nu har jag så sakteliga börjat fylla krukor med tåliga vårblommor som penséer och gyllenlack. En del mornar ser de ganska medtagna ut, men när det blir varmare fram på dagen återhämtar de sig. Egentligen är det ju för tidigt, men jag kan inte låta bli att chansa. Nu vill jag ha vårfint runt mig, och fylla min lilla värld med blomblad och färg.

 

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar