Decembermörker och vårlängt

Såhär i december får jag kämpa lite extra. Jag har svårt med det kompakta mörkret och att det kan gå dagar utan att jag ser himlen. Eller solen. Jag saknar att kunna vara ute  i trädgården hela dagarna, och enkelheten i att bara öppna altandörren och kliva ut. Jag saknar färgerna och dofterna, humlesurr och fågelkvitter, att få sköta om och följa med i trädgårdens egen rytm. Såklart är vintern också en del av trädgårdens rytm, men i vilan finns inte så mycket för mig att göra mer än att drömma och planera för det som ska komma. Så idag drömmer jag vår och planterar årets sista vårlökar. Är det inte försent? Jo, kanske, men jag har fyndat lökar riktigt billigt, så jag tycker det är värt att chansa. Ett gäng tulpaner och hyacinter i olika rosa och lila toner. Har inte bestämt om de ska grävas ner i någon rabatt eller om de åker ner i krukor. Det blir som det känns när jag kommer ut, så som jag ofta skapar i min trädgård.

Så för dig som precis som jag längtar vår kommer här lite bilder från vårträdgården. Allt medan snön faller utanför.

Älskar känslan de där första dagarna på våren när luften fortfarande är iskall, men solen värmer mot husväggen, och trädgården försiktigt börjar vakna till liv. Det droppar från taken och man riktigt känner hur allt lite yrvaket sträcker på sig och blinkar mot det skarpa vårljuset. Där och då vill jag ha en kruka med hyacinter bredvid mig för den fantastiska doftens skull.

Ute är det redan nu knopp i några av julrosorna. En och annan har till och med blommat tidigare i höst tack vare det konstiga vädret. Jag förundras så över hur dessa vackra, skira blommor kan begravas helt i snö, ibland i flera månader, för att sedan så fort snön försvunnit fortsätta att blomma som om inget hänt. Jag har inte helt lätt att få dem att ta sig, men vägrar ge upp, för de är en av mina absoluta favoriter och hör vårträdgården till. När de trivs så blir de stora bestånd översållade med blommor som står länge.

Tack och lov behöver man ju inte välja bara en tulpan till sin trädgård, men om jag var tvungen skulle det bli den här, Turkestanica. Jag planterar den överallt i trädgården, den kommer snällt tillbaka varje år och sprider sig så sakteliga. Dessutom blommar den länge och humlorna älskar den.

Ännu en favorit, hyacinten Gypsy Queen.

Jag älskar tulpaner. I alla färger och former. Det handlar mer om att hitta rätt plats och rätt combo, och det får gärna bli lite oväntat och galet. Mitt begär efter färg är stort efter en lång vinter i gråskala.

Blekrosa och lila är dock alltid mina favoriter i trädgården. Med regndroppar på blir det ännu bättre.

Jag är väldigt svag för de här små narcisserna med aprikosfärgad mitt. I höst har jag planterat massor av dem. Jag väljer platser där jag vet att de kommer få sällskap av vackert kopparfärgat bladutspring, en säker combo som jag vill ska upprepa sig runt om i trädgården.

Har du liksom jag vårlängt, eller är du fullt nöjd med att befinna dig i december?

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar