Höstkrokus

 

Har du inte höstkrokus ännu i din trädgård så plantera det den här hösten.

Många känner inte till att det finns krokus som blommar nu på hösten. De är väldigt lika den vanliga, vårblommande krokusen, men blir aningen högre. Det gör att de når upp genom höstlöven och rör sig mjukt i vinden, men kan också göra att de lägger sig på marken ganska fort, speciellt om det regnar mycket. Det gör inte så mycket eftersom varje lök fortsätter producera nya blommor, så när första blomman lagt sig ner kommer det en ny.

Den finns inte heller i lika många olika färger som vårkrokusen, och den är lite svårare att få tag på. Jag har två blå varianter, den ena lite mörkare än den andra, och båda med fina ådringar i blombladen. Jag tror att det finns en vit variant också, men inte någon annan färg.

Eftersom varje lök ger flera blommor blir det snabbt en liten grupp även om man inte sätter så många lökar. Tänk över var du planterar dem, är det en höst med trist väder kanske du inte är så mycket ute i trädgården och då är det ju trevligt om man kan se krokusarna från ett fönster, eller att de sitter någonstans där man passerar ofta, t ex vid entrén. Tänk också på att det fortfarande är blad på träd och buskar när de blommar. Mina höstkrokus som jag planterade i syrenhäcken syns ju inte alls, medan de under det japanska körsbärsträdet utanför köksfönstret är betydligt bättre placerade.

Höstkrokusarna är tåliga och verkar trivas var man än sätter dem. Jag har några i soligt söderläge, och några i skuggigt norrläge, några i lerjord och några i nästan ren sand, och märker ingen skillnad i hur mycket de blommar. Enda skillnaden är att de blommar vid lite olika tidpunkter, och det kan ju vara bra om man vill dra ut lite på blomningen.

Plantera dem som vanlig krokus, ca 2 cm djupt, och de finns att köpa för plantering nu på hösten. Oftast blommar de redan samma höst som man planterar dem.

Jag har en grupp höstkrokus som blommar i en timjanmatta, och ett litet gäng som blommar under ett äppelträd. Det är en härlig känsla att se de sköra krokusarna komma upp bland höstlöven och ge ny, fräsch blomning åt trädgården just när man tänker att trädgårdsåret börjar ta slut.

Inte bara jag njuter av krokusarna, det är också full aktivitet med insekter runt dem.

De är ganska tåliga mot kylan, men så en morgon kommer det varit för kallt och de dukar under för frosten. Men hur vackert är inte det, alldeles frostiga, blåa krokusar?

Så mitt råd till dig – plantera några höstkrokus redan den här hösten, du kommer inte att ångra dig!

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

2 Replies on “Höstkrokus

    1. För mycket är aldrig nog när det gäller sådant som är vackert, eller hur Frida!?😋

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: