Ännu mer trädgårdstitt i höstljuset och växtfynd

Vi fortsätter rundvandringen i höstträdgården som påbörjades i de två föregående inläggen. På bilden ovan är det framförallt en körsbärsbuske, en ginko och ett blodplommon som står för färgprakten. Körsbärsbusken heter Lettisk låg och ger goda körsbär i plockvänlig höjd. Ginkon vet inte om att den inte är härdig till zon 3 så den växer sig större för varje år. Blodplommon är en storfavorit som jag har flera av i trädgården. Strax bakom blodplommonet ligger köksträdgården, och där välkomnas du av den här filuren.

Häromdagen var jag tillsammans med min trädgårdskompis Sigge till handelsträdgården i närheten av där jag bor (hans mamma fick också följa med). Sigge ska i framtiden jobba med trädgård. Han tänker sig nog att bo på någon form av herrgård, troligen renoverad av Ernst och han kommer ha flera hundar. Eller en varg. Han tokgillar att baka, laga mat och lyssna på hårdrock, är otroligt bestämd i sin smak och vet precis vilken hatt man ska ha när man handlar växter. Han har dessutom det mest smittande skratt man kan tänka sig, och ett hjärta fullt av kärlek.

I sommar har jag spanat in ett litet dvärgkörsbärsträd som de nu äntligen hade satt ned priset på. Sigge godkände trädet direkt, det var ju både snyggt och skulle generera bakverk nästa år, och dessutom äter gärna Sigge halvmogna bär som är så där oätbart sura. Så jag fick hjälp att bära trädet till bilen och sedan fick det ligga i knät på Sigge som höll fast det hela hemresan så det skulle ligga still och inte bli skadat.

Trädet planterade jag i en av odlingslådorna, och känner mig supernöjd. Jag passade på att flytta dit perenna grönsaker och örter och tänker att det får bli en låda med sådant som kommer igen år från år. Nu sitter där två olika sorters syra, spenatskräppa, citronmeliss, kinesisk gräslök, piplök, luftlök och dragon. Jag flyttade också dit en rugge med persilja, och mellan plantorna har jag planterat ut sallat. Tryckte även ner lite tulpanlökar och lite vallmofrön kommer troligen hamna där. Kommer det bli för trångt? Ja, förmodligen!

I köksträdgården blommar fortfarande ringblommorna för fullt tillsammans med en blodröd tagetes. Trodde aldrig jag skulle plantera tagetes i min trädgård, men den här passar in riktigt bra.

Mangolden är superfin, det är en av de grönsaker som klarat torkan i sommar bäst, och trots frostnätter är den helt oberörd. Både mangolden och spetskålen får stå och växa till sig, precis som broccolin och grönkålen som fortsätter ge skörd. Nu är det perfekt att ha grönsakerna kvar i odlingslådorna eftersom jag inte behöver vattna och de flesta skadeinsekter har gett upp.

Snart är det dags att sätta vitlök, och jag förbättrar jorden i lådorna med bokashikompost och jord från krukorna jag haft dahliorna i. Det blir mer och mer tydligt för mig hur odlingsåret i köksträdgården bara fortsätter, utan något egentlig början eller slut.

Rosorna fortsätter att blomma för fullt runt om i trädgården. Det har också råkat bli några nya inköp på höstrea. Totalt oklart var de ska få plats.

Har du inte ett olvon i din trädgård så passa på nu i höst att plantera ett. Sätt det någonstans där du passerar ofta på våren så du kan njuta av blomdoften som är helt sagolik. Höstfärgerna är inte så dumma de heller.

En annan fin buske att plantera i sin trädgård är skenkamelian. Lite knotiga, slingrande grenar, stora vita blommor på försommaren och höstfärger som är ren poesi.

Tidlösorna fortsätter att skjuta upp nya blommor rakt ur jorden, mitt bland de nedfallna löven.

Vackra höstfärger bjuder de japanska lönnarna på, tillsammans med alunrot, prydnadsapel, japanskt körsbärsträd och den vackraste rönnen av alla, Dordong.

Den här solhatten är inhandlad som vit med rosa spetsar. Verkar blivit totalt fel och inte alls något jag skulle valt, men är den inte ganska fin ändå i höstljuset? Jo, den får nog stå kvar.

Höstkrokusarna fortsätter blomma för fullt. Tycker det är så häftigt när de tittar upp ur jorden och bjuder på nya blommor, samtidigt som det japanska körsbärsträdet som de står under tappar sina blad och går in i vintervila.

Lite rosor som bjuder på sina sista blommor för i år får avsluta det här inlägget tillsammans med ett litet spindelnät fullt med regndroppar.

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

2 Replies on “Ännu mer trädgårdstitt i höstljuset och växtfynd

  1. Sigge fick läsa detta som godnattsaga. Han är mycket stolt och nöjd. Mamman är mycket rörd. Så fint du skriver! Ses imorgon!

    1. Som godnattsaga 😂 vad bra att han är nöjd, så jobbigt annars! Ja, ses i morron, då blir det trädgårdstitt hos dig! 🤗

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: