Hyacinter i vintersolen

Hyacinter är en av de där ljuvligheterna som knyter ihop vinter och det juliga med våren. Först är de en del av julplanteringarna och sedan passar de perfekt i vårkrukorna och vårrabatterna tillsammans med tulpaner och andra vårlökar.

Förutom att de är vackra är de också tåliga, lätta att få tag på och extremt billiga. Så doften såklart. En enda liten hyacint sprider väldoft i hela huset. I mitt fall också allergi med nästäppa och ögonklåda. Trots det vill jag inte vara utan dem. Lösningen blir att köpa dem med svag doft och njuta av dem inne till de precis börjar slå ut och dofta på riktigt. Då ställer jag ut dem i trädgården i stället och så får de vara vackra där. Med lite tur klarar de sig ända fram till våren och kan planteras i en rabatt och får fortsätta komma tillbaka år efter år. Då blir de mer av en vårblomma, och de brukar ändra lite utseende också och inte få så tätt med blommor.

Den här blåa multilöken med massor av stänglar kunde jag bara inte motstå. Jag köpte ett helt gäng och satte dem alla i samma kruka. Det där med masseffekt är inte så dumt, mycket av samma ger verkligen det där extra. Krukan fick stå inne och vara fin så länge det gick, sedan hamnade den på ett bord utanför köksfönstret där förmiddagssolen lyser på den sådär vackert lite från sidan.

 

 

Efter en regnskur som frös till is och övergick i snö såg den ut som isglass.

Nu är den dessvärre helt begravd i snö liksom resten av trädgården.

Även om det är otroligt vackert med snö i solljus så längtar jag efter att få börja göra vårfint med de första vårplanteringarna. Men med tanke på snömängden som kommit sista veckan lär det dröja. Fortsätter njuta tulpaner på insidan i stället som ett sätt att hantera blomabstinensen.

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

1 Reply on “Hyacinter i vintersolen

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: