Vår i februari?

Är det möjligt att det är vår i februari? Det känns onekligen så. Senaste månaden har det kommit otroligt mycket snö, men nu har nästan allt smält bort. Vi hade enorma snöhögar uppskottade på framsidan, och det kändes som de skulle bli kvar i en evighet, men de är helt borta. När jag går en trädgårdsrunda så kikar det upp vårlökar och små gröna skott överallt och på flera ställen blommar snödropparna.

I år har jag lyckats hitta snödroppar i trädgårdsbutikerna så jag har smygstartat inomhus. Det är bästa sättet att få snödroppar att ta sig dessutom, att köpa dem när de är gröna och blommar, i stället för de hoptorkade lökarna som finns att köpa på hösten och som mycket sällan vill ta sig. Så när de blommat över inomhus kommer jag plantera ut dem i trädgården, snödroppar kan det aldrig bli för mycket av.

William letar upp solfläckarna på golvet och myser vår han också. Han hänger till min förvåning med ut en sväng i trädgården då och då och jagar bort en katt, skäller på ett flygplan och mumsar på saker jag inte ens vill veta vad det är.

I helgen var det så pass varmt och tinat att jag kunde tillbringa flera timmar ute i trädgården. Så skönt att börja vårstäda, sopa undan grus, tömma krukor på gamla växter, plocka bort granriset och massa annat småfix. Jag gjorde också i ordning i drivbänkarna och sådde olika sorters tidiga grönsaker. Jag kör på säkra kort som rädisor, minimorötter, sallat och spenat så jag vet att jag får skörda tidigt. Jag förväntar mig inte att det ska hända något där än på ett tag, men så fort vädret blir lämpligt kommer fröna att gro och sätta fart.

Mina grönsaksplantor inomhus växer långsamt men stadigt till sig under växtbelysningen. En del har jag ätit upp och sått nytt i stället, just nu provar jag bl a vinterportlak. Några låter jag stå och växa till sig för att jag är nyfiken på hur stora plantor man kan få såhär års inomhus, som t ex pak choi. Kanske blir de utplanterade i köksträdgården så småningom, men jag får se, det är ju första året med växtbelysning för mig så jag testar mig fram.

Soliga dagar når ljuset nu hela vägen in till plantorna som står på bänken i tvättstugan och visst är de fina?

På köksbordet har det fått landa några krukor med persilja och basilika. Persiljan är köpt i matbutiken och omplanterad, och basilikan är uppdragen från frö under växtbelysningen. De fina krukorna fyndade jag för 20 kronor styck, sådant som gör en trädgårdnörd lycklig.

I väntan på att vårblomningen ska komma igång ute fyller jag hela huset med vårlökar, tulpaner, julrosor, snittblommor och kvistar av olika slag från trädgården. Jag måste stilla blomabstinensen på något sätt, och när solen lyser in genom fönstret, fåglarna kvittrar för fullt, skatorna bygger bo och det går att sitta ute i bästa söderhörnan, då känns det onekligen som att våren är här på riktigt.

Så det bästa av allt, att jag planterat en magnolia alldeles för trångt och den måste klippas in lite, så jag kan ta in kvistar med magnoliaknoppar, och de slår faktiskt ut. Vilken skatt!

 

 

 

 

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar