Krokusfest

Äntligen har vi ställt om till sommartid. Känslan när jag en morgon kom ner från övervåningen och solljuset mötte mig ända in i hallen och lös upp min lilla vårbänk är ren lycka. Och att jag känner lycka tidigt på morgonen är extremt ovanligt, jag är nämligen hysteriskt morgontrött.

I trädgården har våren exploderat, så pass att jag är glad att sista dagarna har varit lite kallare så att det stannat upp lite grann. Allt blommar över så fort annars, och jag vill ha en lång vår och hinna med och njuta av allt som händer.

Framför allt är det krokusarna som har tagit plats de senaste veckorna. Den absolut vackraste krokus jag vet heter Vanguard, en grålila ganska stor krokus som blommar tidigt med silverskimrande blomblad. Den kommer snällt tillbaka år efter år och sprider sig dessutom ganska bra.

På baksidan, i slänten nedanför altanen, har jag planterat massa lila och vita krokus. De slår ut tidigt på våren eftersom det är en söderslänt, men de blommar därför också över fort. Så snart de slår ut surrar det av bin och humlor, och är det varmt och vindstilla kommer fjärilarna dit också.

Det var på många sätt ganska korkat att tänka mig en krokusslänt just där med tanke på att den är i samma del som hundarna får vara lösa i, och just slänten nedanför altanen är deras väg som de tar när de springer ut i trädgården. Slänten var också Isaaks favoritställe att ligga och rulla i. William är ju lite mer försiktig av sig och håller sig mest på altanen, så i år fick krokusarna stå ifred. Så konstig känsla, och helt plötsligt saknade jag att få dem mosade. Över huvud taget saknar jag Isaak extra mycket nu när våren kommer och jag vet att han skulle varit där ute med mig och njutit av varje stund. Han är både med och saknad i vad jag än gör.

Cream Beauty är en blekgul krokus med lite mörka, brunlila schatteringar. Den sätter jag gärna i de mer lundlika delarna av trädgården där den lyser upp fint i skuggan under träd och buskar, speciellt när solljuset silar genom grenverket.

Varje höst sätter jag mängder med snökrokus. De trivs precis var som helst, sprider sig och blommar jättetidigt, ofta medan snön ligger kvar. De är kanske inte så spektakulära i färg och form, men jag gillar att det lite naturliga, vilda uttrycket.

Den här blekt isblå på gränsen till vita krokusen heter Blue Pearl. Den köpte jag ett gäng av i höstas och satte i den nya rabatten som jag gjorde förra sommaren. Den passade extra bra med prydnadsgräsets gulgröna blad.

Hittade en liten fågelfjäder i plommonträdet en eftermiddag. Så skir och vacker i eftermiddagsljuset.

Så måste jag dela med mig av min nya kärlek bland penséerna. Hittade två plantor av den här ljuvligheten och har letat som en tok efter fler men inte hittat någonstans. Knopparna är först mörklila, sedan när de vecklar ut sig lite blir de ljusare lila och varmorange.Själva blomman har sedan en otrolig färgskiftning i alla möjliga smutsiga pastelltoner, allt mellan rosa, gult och orange, för att mot slutet blekna till milda, varma toner. Färgspelet när solen lyser på den är helt fantastiskt.

Hoppas att du också har en plats att njuta av våren lite extra på, en egen trädgård, en vacker park, en blåsippsbacke eller över någons staket.

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

3 Replies on “Krokusfest

  1. Isaak. ❤️ Så han fattas. Tack för visningen idag. Magi i din trädgård redan! Julrosor, olvon, scillamatta. Allt! Och din nya lund, tänk nästa vår med alla lökar där. Inspirerande som vanligt!

    1. Tack själv för besök, god morotskaka och snödropparna, vilken skatt! Nu vill jag komma hem till dig och trädgårdsspana 😊

      1. Any time! ☺️ Men. Om du tycker att du har lite som blommar nu… Vi väntar nog lite va!? 😂🌸🦋🌱

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: