Liten rundvandring i vårträdgården

Vilken påskhelg vi fick. Strålande sol från morgon till kväll och temperaturen steg till över 20 grader. Våren fullständigt exploderade och allt går i snabbspolning. De japanska körsbärsträden som står i söderläge slog ut från ett ögonblick till ett annat och blommade över lika fort. Jag är glad att jag har några som står i skuggigare läge också så jag har lite blomning kvar att se fram emot. Samma sak med magnoliorna, de i söderläge blommar nu för fullt, men också där har jag dem placerade i olika lägen i trädgården. Det är ju en nackdel att ha dem placerade i söderläge eftersom de blommar över så fort, men att vakna på morgonen och genom köksfönstret se solen gå upp bakom en sky av körsbärs- och magnoliablom, om så än för bara några dagar, är verkligen en vacker upplevelse.

Såhär års är jag ute i trädgården större delen av dagen och lägger därför ingen större energi på att påskpynta inomhus, men jag har några fina fjädrar i mörkt och ljust lila och puderrosa som jag sätter i grenar av vildplommon som jag tar in från trädgården. De vita knopparna ser ut som pärlor tillsammans med fjädrarna och sedan slår de ut i enkla, vita blommor.

En av mina favorit combos i trädgården just nu är en dubbel, mörkt lila-vinröd julros som samsas med en ljuslila nunneört, kungsängsliljor och den mörkt lila hyacinten “woodstock”. Tidigare blommade där också en mörklila dvärgiris som nu blommat över. Även julrosens bladverk passar in färgmässigt när det lyser upp i eftermiddagssolen.

Min favorittulpan, “Turkestanica” som alltid blommar först av alla tulpaner sätter jag nya lökar av varje höst. Nu har jag små grupper av den runt om i hela trädgården eftersom den snällt återkommer från år till år, och dessutom sprider sig så sakteliga.

Det mesta som blommar i trädgården nu går i rosa, lila och vitt. Här är några smakprov.

En annan favorit av vårblommorna är den blå balkansippan som jag också fyller på med fler av varje höst.

Avslutar den här lilla trädgårdstitten i köksträdgården där det växer på bra i mitt lilla miniväxthus. I en drivbänk där jag vintersådde olika grönsaker finns snart skördeklara rädisor och på friland är det spenat på gång. Nu händer allt på en gång och det är svårt att hinna med, både allt som jag vill göra men också upplevelsemässigt. Jag vill hinna njuta av all den vackra blomningen, dofterna, fjärilsfladdret, humlesurret och fågelkvittret. Det är nu det händer, det vi väntat på så länge. Våren.

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

3 Replies on “Liten rundvandring i vårträdgården

  1. Tack att du delade med dig! Önskeinlägg!!! 🌸🌱🦋💕 SÅ magiskt vackert, allt!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: