Rostigt

Namnat på den här bloggen lovar ju både rosor och rost, så idag tänkte jag visa lite av de rostiga ting jag samlat på mig i trädgården. Jag är såklart inte ensam om att gilla kombinationen av det lite slitna och ruffigt rostiga uttrycket ihop med det livfulla, gröna i en trädgård. Det är som om de två sidorna framhåller och förstärker varandra, och mitt hjärta klappar lite extra fort när en nyutslagen, skir ros böjer sig över en rostig rabattkant eller lutar sig mot en armeringsmatta.

 

Armeringsmattor är väldigt användbara till spaljéer och klätterstöd för olika klätterväxter. Jag använder dem både i rabatterna till t ex klematis och klätterhortensia, och i köksträdgården till bönor och ärtor. Jag använder också gärna armeringspinnar till bågar, klätterstöd och dekorationer av olika slag. De är väldigt praktiska, bara att kapa till i den längd som passar och de håller i en evighet. Jag har alltid några armeringsstänger hemma i olika tjocklek så det finns att kapa till när behov uppstår.

Min trädgård är ganska vildvuxen, jag kallar den rufsig, och för att skapa lite struktur och framhålla de olika formerna använder jag rabattkanter i cortenstål som rostar vackert. De tydliga ramarna framhåller växterna som annars skulle försvinna i ett enda virrvarr, eftersom jag vill ha mycket blomning och maxar med växter i rabatterna.

Utöver rabattkanter och klätterstöd så pyntar jag gärna med rostiga ting. Ibland är det något inköp från en loppis som en rostig balja eller ett gammalt vackert redskap som kan få en plats någonstans. En av mina favoritbutiker när det gäller trädgårdspynt, framförallt rostigt sådant, är internetbutiken Gecko. Är du inte orolig för att drabbas av habegär så kolla in deras hemsida. Här är några av trädgårdens rostiga ting som kommer därifrån:

En av mina favoriter är den här rostiga ängeln, lika vacker frostnupen med snö på vingarna som svävandes i kvällssolen på vårhimlen.

Den här ormbunkssiluetten med plats för värmeljus bakom har jag flera av i olika storlekar, både inne och utomhus.

För min del får det gärna finnas lite humor i trädgården, något som överraskar och är lite oväntat. Det tycker jag den här underbara fågelskrämman lever upp till, och den får gärna pryda min köksträdgård. Just nu står den i sparrislådan och håller vakt.

Mitt senaste tillskott vad gäller rostiga ting är ett trädgårdsspjut med glaskula i en rostig infattning. Det står i en rosrabatt och fångar de sista solstrålarna som letar sig in i trädgården på kvällen. Återigen rosor och rost. Och så lite ogräs. Det är min trädgård, precis som jag vill ha den.

Hur vill du ha din trädgård?

 

 

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar