Sår grönsaksfröer i kallbänk

Den här helgen har vi äntligen fått se solen och lördagen var riktigt skön med takdropp och fågelsång. Jag och Isaak satt faktiskt en stund i vårt hörn och solen värmde riktigt härligt. Idag har det däremot varit blåsigt och väldigt kallt, och nu snöar det igen. Det börjar kännas som att den här vintern aldrig kommer att ta slut. För att pigga upp mig och passa på att njuta av solen igår så sådde jag grönsaksfröer i mina kallbänkar. Jag har flera kallbänkar placerade på lite olika ställen i trädgården. Några står i direkt söderläge och några står ganska skuggigt, helt enkelt för att jag vill att de ska ge skörd olika snabbt så jag kan sprida ut det över tid och inte få en enda jätteskörd på en gång. Nu brukar ju inte risken vara att drunkna i en jätteskörd, i och för sig, men ändå! Kallbänkarna är snickrade i trä, och locken är gjorda på olika sätt. På en av bänkarna sitter t ex en ram med plexiglas i, och på en annan är locket ett gammalt fönster inhandlat på loppis.

Jag ser alltid till att fixa i ordning jorden i bänkarna på hösten så att den är fräsch och har fått lite tillskott av kompost och gödsel. Dessutom köper jag några jordsäckar och förvarar i garaget, så att jag vet att jag har tinad jord som jag kan använda när jag vill börja så på vårvintern. Jorden i kallbänkarna är ju frusen nu, men jag fyller på ett litet lager med tinad jord, sår mina frön och täcker med mer jord. Sedan lägger jag i lite snö som kommer att smälta och ge vatten till sådderna när det är dags för det. Meningen är ju inte att fröna ska gro nu, utan att de ska gro så tidigt som möjligt när det är ljust och varmt nog.

Min erfarenhet är att på det här sättet kan jag få en riktigt tidig skörd av de mest köldtåliga grönsakerna. Jag upplever att plantorna blir mer motståndskraftiga och klarar sig bra även om det blir bakslag med snö och kyla. De grönsaker jag har god erfarenhet av att göra så här med är framförallt spenat, rädisor, pak choi, tatsoi och olika sorters sallat, framförallt sorten little gem som är extremt köldtålig. Vad har du för erfarenheter av att vinterså grönsaker?

 

 

 

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar