Soliga höstdagar och vilda vindar

Så otroligt härliga höstdagar vi har just nu. Varmt och soligt och klar, frisk luft. Vilken skön bonus efter den här sommaren när inte mycket mer blev gjort i trädgården än att vattna. Nu är det perfekt planteringsväder och jorden är mjuk och fuktig. Hundarna och jag njuter i trädgården så mycket det bara går.

Enda minuset på vädersidan är den kraftiga blåsten som lyckades fälla en ganska stor ask rakt över köksträdgården. Min spaljé till ärtorna blev mosad, men stoppade också upp fallet så att det mesta andra klarade sig. Trädet slog dessutom ner ca en decimeter från det lilla växthuset i glas som står i en av odlingsbäddarna, sådan tur i oturen ändå att det klarade sig, och att inte någon var i trädgården just då och blev skadad.

Nu är det ju storm på ingång, känns lite oroligt, och enligt prognosen är det väl sista helgen med så här varmt väder. Så jag ska passa på att få ner de sista vårlökarna i jorden om det inte blåser för mycket. Sista i meningen sista av den här beställningen, för med en såhär fin höst hinner jag beställa lite mer och plantera i lite baljor här och var i trädgården.

Lite förberedelser för frosten har jag påbörjat, den närmar sig ju trots allt. De flesta krukorna med pelargoner har blivit ihopflyttade på altanen, nära husväggen så att de står lite mer skyddat och enkelt går att täcka med fiberduk om det skulle behövas. Jag vill ta in dem på insidan så sent som möjligt, och dagarna kan ju hålla sig på plussidan ganska länge än, så det vore synd att behöva ta in dem bara för en enstaka frostnatt som det kan bli den här tiden på året.

Rosorna fortsätter att blomma för fullt, och mesta jobbet i trädgården just nu förutom gräsklippning är att klippa bort överblommade rosor. Dels ser det finare ut, men det gör också att rosorna kan lägga energin på att fortsätta blomma.

Tidigare i somras lade jag en del tid på att klippa bort det överblommade på stjärnflockor, stäppsalvia, flox och lavendel vilket betalar sig nu då allt blommar ytterligare en  gång. Tillsammans med bla dahlior, solrosor, solbrudar, buddlejor, anemoner, vallmo, solhattar, nävor, luktärtor och en del sommarblommor har jag en trädgård i full blom trots att det är ganska sent på säsongen. Jag är glad för att jag lagt en del energi och tanke på att ha blomning i trädgården så stor del av året som det bara går, och allt som blommar nu känns extra värdefullt.

Dessutom blommar pärlhyacinter och rododendron här och var i trädgården. Det här konstiga trädgårdsåret har man verkligen fått se saker blomma samtidigt som man aldrig sett förut.

 

 

 

 

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

1 Reply on “Soliga höstdagar och vilda vindar

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: