Sommardagar

Våren här var långsam på bästa sätt där blommorna fick visa upp sig riktigt länge och blomma tillsammans i kombinationer man inte ser så ofta. Jag tror t ex inte jag sett vitsippor blomma tillsammans med syrener tidigare, men så gjorde de i år. Så plötsligt gled våren över i försommar och aklejorna tog över hela trädgården. Som små färgstarka balklänningar dansade de runt i rabatterna, och lite annan stans också för den delen. En del varianter är otroligt fina korsningar som de fixat på alldeles egen hand. De tidiga rosorna började slå ut och vårblommorna försvann.

 

     

Även syrenerna blommade över i rekordfart, och flera av de träd som var översållade av knopp fick inte en enda blomma eftersom knopparna torkade. Så himla tråkigt.

Innan jag riktigt hann följa med i den skiftningen kom sommarvärme och julihetta mitt i juni, och allt går i någon slags snabbspolning. Ena dagen var trädpionerna där, andra dagen var de borta. De tidiga sorterna bland de vanliga pionerna har också blommat över, likaså de första rosorna som stod i blom extremt kort tid. Men naturen har sin gång, och det finns en charm med att varje år ser olika ut och det är bara att anta utmaningen att försöka hänga med och ta till vara de förutsättningar man får. Den största utmaningen här just nu är torkan. Vi fick lite regn i veckan som gick, men annars är det länge sedan, och det som kom var långt ifrån tillräckligt. För mig som alltid har nyplanterat runt om i trädgården är det inte helt lätt att komma ihåg var jag planterat något som behöver vattnas lite extra.

Säkert är att det kommer en höst när det ska planteras vårlökar, och hur märkligt det än känns är det bra att göra sin beställning så tidigt som möjligt för att vara säker på att de sorter man vill ha inte tar slut. Jag tänker därför tipsa om några av de vårlökar jag varit extra nöjd med i år.

Först ut är tulpanen Light and dreamy.

En helt otroligt vacker tulpan, tidigblommande på långa, mörkt svartlila stjälkar. Blomman är stor och enkel, och verkligen snygg i alla stadier. Dessutom en riktig långblommare.

Mina tankar går till en akvarellmålning när jag tittar på blombladen. Det ser ut som att man blandat lila och rosa färg lite dåligt, och att färgen runnit ner längs blomman och samlats nere i botten där den är mörkast. Kanske inte den tydligaste förklaringen, men bilderna får hjälpa till.

Jag klarade aldrig av att ta in någon blomma och sätta i vas, så hur den fungerar som bukettblomma vet jag inte. Eftersom det var första året jag provade den vet jag inte heller hur återblomningen är, men jag gissar på att den ganska snart går ur sig och att man får sätta nya lökar om man vill vara garanterad att ha den i sin trädgård. Det kommer jag definitivt göra.

Jag hade satt lökarna i en grupp för sig och inte kombinerat med andra tulpaner, vilket jag är nöjd med. Den klarar gott att stå för sig själv, och som den tar för sig är den inte helt lätt att kombinera eftersom den stjäl scenen.

Ett annat vårlökstips är den här hyacinten, Dark dimension. Helt omöjligt att fånga den dramatiska skönheten på bild, men jag har gjort ett försök. Riktigt mörk, mättad blålila färg och stora, stora blommor. Jag hade tre lökar och när de blommade var det dit ögat drogs hela tiden. Tillsammans med kaukasisk förgätmigej med silvriga blad och skira, ljusblå blommor fick den verkligen komma till sin rätt. Lökarna kostar en slant, så man kanske inte planterar sig ett hav direkt, men köper du några stycken kommer du inte bli besviken om du liksom jag är svag för utropstecken i rabatterna.

En rosbild får avsluta det här inlägget som en påminnelse om det som är nu. Rosornas tid. Att leva med trädgård är att ständigt tänka och planera framåt, att utvärdera bakåt, men samtidigt ta in och uppleva nu, och att njuta av det man tidigare planerat, planterat och förberett.

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar