Vintern kom tillbaka

I lördags var det finaste vårvädret och det blev trädgårdsfix hela dagen. Fortsatte klippa ner perenner och klematisar, bytte några staketstolpar som såg tråkiga ut, rätade upp humlestören som alltid lutar efter vintern och planterade några fina vårkrukor. Njöt av snödroppar och krokus på väg att slå ut överallt i trädgården, och små bladutspring här och var. Jag vintersådde lite fler sommarblommor, tog hand om pelargonerna som står på övervintring och planterade om några andra plantor som fått övervintra i garaget. Vad? Har ingen aning, tänkte som vanligt att jag skulle skriva lappar, men sedan blev det panik när kylan kom och jag tänkte att jag kommer väl ihåg. Gör jag inte, men de har övervintrat och skjuter fina skott i alla fall.

Så bambun mot isblå vårhimmel, kan vara något av det finaste som finns, och jag är så glad för allt som är grönt nu.

Även William letade sig ut i solen en stund.

På söndagen vaknade jag till en värld i vitt igen, och snön vräkte ned. Lite overklig känsla att ena dagen vara i vårträdgården och andra dagen är det totalvinter igen. Under veckan har det växlat mellan mer snö och riktigt kallt och plusgrader och regn från grå himmel. Riktigt tråkigt och energifattigt, och planteringarna fick åka in i garaget tills vidare. Måste dock medge att det var ganska dumt att köpa vårblommor och plantera i krukor när jag visste att det skulle bli kallt och snö, men stod helt enkelt inte ut längre. Förhoppningsvis kommer våren snart tillbaka och krukorna kan få komma ut igen.

Jag gjorde två olika planteringar. Den ena är planterad i ett svart eldfat med ben. Gillar den där skålformen och tycker blommorna visar sig så snyggt i det. Färgvalet blev pastelligt rosa-ljuslila-vitt.

Den andra planteringen blev mer energi och kontraster med orange, mörklila och vinrött.

Jag hann plocka in några kvistar från magnolian innan snön kom i alla fall. Vi får se om blommorna slår ut. Tycker de är vackra oavsett.

Jag fyller på med nya snittblommor inne hela tiden för att ge mig själv lite energi. Hittade den här galna ranunceln, Pom pom tror jag den kallas, med stora, fyllda blommor i grönt med vinröda, krusiga kanter. Verkligen superfin tycker jag.

Så tulpaner förstås. Hittade mig en blandad bukett i både färger och form som har fått pryda köksbordet den här veckan. Lika vackra nyutslagna som vissna, men klart finast med solljus på sig.

Om vi får någon sol på oss den här helgen återstår att se, men jag hoppas såklart. Vill att snön ska smälta undan så de ljuvliga snödropparna kommer fram igen. Oavsett så blir det sådd av framför allt olika sorters kål som jag ska fördriva inomhus. Jag kommer också titta på säsongsstarten av Gardeners World, det bästa trädgårdsprogrammet som finns.

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar