Vintersådd, vinterskörd och vintersol

Dagsljuset sträcker ut sig och dagarna blir sakta längre. Den här helgen märks det äntligen skillnad, och det är så underbart. Jag njuter av nyskördat till frukosten i solljus som letar sig in genom fönstret och lyser upp tulpanerna och en julros som står på köksbordet. Lite välbehövlig helgvila och påfyllnad av energi efter en slitig vecka med mängder av snö, regn och is som gjorde hela tillvaron ganska kämpig med snöskottning, igenfrusna bilar som inte tog sig fram på isiga gator o s v.

Grönsakerna jag skördade har jag drivit upp under växtbelysningen inomhus. Kålblad, sallat, rädisor och skott av olika slag som alla smakade milt, grönt och vårigt. Helt obeskrivlig känsla att kunna skörda i tvättstugan och gå ut i köket och lägga det direkt på tallriken. Jag fortsätter att så hela tiden för att fylla på med nytt. Kom ihåg att du behöver inte ha någon växtbelysning för att odla groddar, skott och vitlöksblast, det går bra på fönsterbrädan i det dagsljus som det får där.

Jag brukar inte köpa krukrosor, men den här kunde jag bara inte motstå. Den får stå på köksbordet och delvis stilla, delvis trigga, min längtan efter rosorna i trädgården.

För övrigt måste jag bekänna att det var ganska mycket jag inte kunde motstå när jag åkte till trädgårdsbutiken för att köpa hem nya tulpaner. Vårlängtan är stor, och när det fanns julrosor, krukor och lite annat på rea så var det kört. Fyndade också två fina buxbomsklot till extremt billig penning. De pryder upp muren på framsidan och bryter av i all snö. Hoppas de klarar sig till våren.

Idag har jag varit ute i trädgården och vintersått olika sorters kål, ruccola, penséer och ringblommor i lådor som jag låter stå ute täckta med snö. På så sätt behöver jag inte hinna med att så allt när det väl blir vår, utan jag kan förbereda en del innan och sparar tid. Jag vet sedan tidigare att detta är ett bra sätt att få upp vissa växter tidigt och samtidigt få tåliga, friska plantor. Sök på vintersådder om du vill läsa tidigare inlägg där jag beskriver mer ingående hur jag gör.

Så mycket vackrare allt blir de dagar det är solljus. Det är en helt annan ton och skärpa i ljuset nu jämfört med i december. Idag övervägde jag till och med att sätta mig i mitt hörn ute med en kopp te, men kom fram till att det var i kallaste laget. Några veckor till, men snart så går det.

 

Jag blir så imponerad av tuffingarna som behåller sina blad under vintern och fortsätter vara gröna. Det här året blir det nog av att jag satsar på att få in mer vintergrönt i trädgården, för det gör verkligen skillnad.

Avslutar med lite tulpanbilder. De är så vackra i alla stadier och få blommor vissnar så vackert som tulpaner.

Men de är trots allt som vackrast när de står i trädgården, så det får bli några tulpanbilder från i våras också.

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

2 Replies on “Vintersådd, vinterskörd och vintersol

    1. Tack för du tittade in! Hoppas du fick en fin söndag i trädgården. Den här måndagen hoppar vi bara över tycker jag!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: