April

April var förutsägbart oförutsägbart precis som det ska vara. Sommartid och ljusa kvällar med isiga vindar. Den blåaste scillamatta i mjukt eftermiddagsljus och rabarberblad täckta med snö. Frösådder med spirande små plantor och domherrar i lätt snöfall. Doften av skira olvonblommor blandas med den av kogödsel under kvällar när ljuset dröjer sig kvar allt längre. Fikastunder i soliga hörn som lovar mer medans frosten nyper under natten.

Så plötsligt får nyckfulla april ett infall och låter våren spola framåt i full fart. Försommarvärme och vårblomning som exploderar i fullt crescendo. Körsbärsblom som minglar med magnolior och blodplommon blir avlösta av blodhägg och persikoblom, allt i toner av vitt och rosa ovanför en matta av ljuvaste vårblommor. Bladutspring i de vackraste toner av vinrött, limegrönt och koppar övergår i skir försommargrönska. Luften är ljummen, full av klorofyll och fjärilsfladder, humlesurr och fågelkvitter och hela tillvaron liksom lättar, lockar och förför. April, april….för nu kommer snö och frost igen, precis så nyckfull som bara april kan vara, och kanske var de senaste veckorna bara en dröm.

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar