Vårgrönska

I veckan som gick hade vi några riktigt varma dagar och dessutom kom det efterlängtade regnet. Hela trädgården var full av vackra knoppar och bladutspring, för att sedan få den där lummiga, ljusgröna försommargrönskan. Så skönt när det blir grönt igen och trädgårdens “väggar” kommer upp. Då har vi knappt någon insyn alls i trädgården, och jag kan vara lite hemlig för omvärlden, precis som jag vill ha det.

Syrenerna är fulla i knopp, och ett tag såg det ut som om de var på väg att slå ut och blomma extremt tidigt. Nu har vi haft väderomslag, och den kyliga luften och frostnätterna har bromsat upp allt. Jag tycker det är skönt, våren får gärna vara länge, även om det känns lite riskabelt med all blomning och alla små plantor och hur de ska klara frosten.

Katsuran har extra vacker bladfärg både på våren och på hösten.

Jag har flera ormhassel i trädgården, både den vanliga och den rödbladiga. De är verkligen fina året runt med sina slingrande grenar, just nu beströdda med små, nya blad som lyser i solen.

Silverpäronet ser ut som om det vore bestrött av pärlor innan blommorna slår ut. Har aldrig tidigare tänkt på att knopparna drar i rosa i början, har du?

De japanska körsbärsträden har så vackra färger på de nya små bladen. De skiftar i olika toner av limegrönt, koppar, guld och blodrött. De är extra fina som kontrast till de skira blomknopparna.

Även julrosornas nya blad har vackra färgskiftningar, speciellt de sorter som blommar med mörka blommor.

Trädpionerna har klarat vintern bra och är fulla med knopp, jag hoppas att de klarar frosten, och framför allt den långa torkan som har varit. Jag har flera gånger varit med om att knopparna torkat bort när jag inte hunnit med att vattna på våren. Just nu pryder de med vackert bladverk som skimrar i olika färger i vårsolen.

Det här olvonet står i ganska skuggigt läge och blommar lite senare än mina andra sorter. Busken är just nu full i vackra knoppar som sedan slår ut till blekt rosavita blommor med himmelsk doft.

Rönnar är verkligen så vackra året runt.

Likaså de japanska lönnarna. Hutlöst dyra små träd som jag brukar passa på att plocka åt mig nån av när de reas i butikerna, därför har jag flera som jag inte har nån aning om vad de heter. Men det spelar inte mig någon roll, så länge de har vackra blad.

Den här rosen är en av de första att blomma hos mig. Den har väldigt vackert bladverk och det går redan att se antydningar till blomknoppar.

Jag har en hel lista med träd jag skulle vilja plantera, det finns hur många vackra i olika storlekar som helst. Ofta har de prydnadsvärde året runt med vackra blad, blomning, höstfärger, frukter och fina stammar, och dessutom riktiga nyttoväxter för miljön och djurlivet. Det börjar dessvärre bli ganska fullt i min trädgård, men drömma går ju alltid, och några till ska klämmas in. Jag har t ex efter mycket funderande äntligen hittat den perfekta platsen för ett päronkvitten, ett träd jag drömt om i många år men som egentligen inte är härdigt här. Men nu ska jag prova, så nästa gång jag hittar ett fint kvittenträd av rätt sort så får det följa med hem. Vilket träd drömmer du om att plantera?

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

2 Replies on “Vårgrönska

  1. Så vackert! Längtar trädgårdshäng hos varandra och ordentligt med prata-ikapp-oss-tid! Vad jag längtar efter för träd..? Hm. Stora,gamla färdiga träd helst. 😂 Och en magnolia som överlever hos mig. Ljusgul är favorit just nu. Linde snart!? Mvh/ dålig på att handla på rea

    1. Haha ja, stora träd försåt jag, den där lummiga grönskan och takkänslan….Stod en stor fin, ljusgul magnolia i Linde sist jag var där, den fick nästan följa med hem…..:)

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: