Brittsommardagar

Vilken ljuvlig höstvecka det har varit. Fantastiska brittsommardagar och kvällar så ljumma så man aldrig vill gå in. Så plötsligt en morgon var det frost, och varm sol mötte iskristaller och skapade magiskt ljus i hela trädgården. Trots rejäl frost så fortsätter rosorna att blomma.

Höstfärgerna fortsätter sitt vackra färgspel men övergår nu allt mer i gult och rost.

Många träd har släppt alla sina blad, och min tunnelgång som är markerad med häckar och bågar av armeringsjärn är som en lövsal.

I helgen har jag planterat de sista vårlökarna, satt vitlök i köksträdgården och planterat lite rosor och andra växtfynd inhandlade på rea. Bredvid entrén står en liten apel, och medan jag går runt i trädgården blir den plötsligt den alldeles full med sidensvansar. De är så många så det ser ut som trädet ska välta, och deras svirrande sång fyller hela trädgården. Jag har inte sett tidigare år att de gillar de små frukterna, så det var en glad överraskning.

Vid entrén har jag samlat krukor med prydnadsgräs, olika sorters alunrot och rödbladig kärleksört. Tåliga växter som kommer vara fina hela vintern, och sedan kan återanvändas i vårplanteringarna eller sättas ut i någon rabatt.

Vid entrén står också ett bord med krukor och dekorationer som jag ändrar om efter säsong. Just nu har jag lökar med tidlösa liggandes där som är i full blom tillsammans med nypon, cyklamen, egenodlade pumpor och mossa. Där står även en vas med vit flox som gick av i stormen för ett par veckor sedan. De har hållit sig fina ända sedan dess.

Bredvid bordet står en kopparbunke full med stäppsalvia som just nu har superfina höstfärger.

Mellan planterande och höstfixande så tar jag mig tid at bara sitta och njuta i solen. Det blir oftast här, i mitt soliga hörn där det alltid är lä. En del dagar blir det både frukost, lunch och middag här. En och annan fika slinker också ner. Härifrån ser jag en ganska stor bit av trädgården och kan njuta av allt som blomma, samtidigt som det är rejält insynsskyddat och jag kan få vara lite hemlig.

Både stjärnflockan och chokladblomman har klarat frostnätterna och blommar oberört vidare.

En funkia i kruka blommar om, och solrosorna blommar runt om i trädgården.

En dag var det så varmt så jag kunde lägga ut en filt på altanen och yoga i solen, förmodligen sista gången för i år. Isaak kom direkt och gjorde mig sällskap.

Till och med William letar sig ut ibland och solar en stund på altanen, annars trivs han bäst i soffan i en hög av filtar och kuddar.

Jag har aldrig sett så mycket nyckelpigor som denna sommar. Här är det en som har hittat tidlösan bland alla höstlöven.

Hoppas du också hittat lite tid att njuta av de här fina dagarna! Nu ser det ut att vara fler frostnätter på ingång, och idag är det bara regnigt och grått, inte alls så skönt att klafsa runt i trädgården. Jag har dock lite växter som behöver flyttas om, och alla pelargoner ska tas om hand, så det är bara att klafsa på. Vid frukosten i morse kom jag på mig själv med att surfa runt på frösidor och kolla in nya grönsaksfröer som jag vill prova, så nu är redan planerandet för nästa säsong igång.

 

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar