Juli

 

Juli, månaden som på något sätt är årets mittpunkt, dit allt rör sig för att stanna av en liten stund innan det tar fart igen. Lite som att allt både dör och återuppstår. Juli är hetta och torka som tvingar allt att stanna upp, och ett ljus som är krävande och underbart att hantera. Frön vill inte gro, plantor står och stampar och grönsakerna går i blom. Görandet får stanna av till ett varande tillsammans med trädgården.

Juli är att låta vara, att ta om hand och summera. Att återhämta, låta tempot gå ner och bara finnas i det som är. Juli är att lite vilset vandra runt i inget och allt och njuta av det som är och acceptera att det var så här det blev, är så här det är och att det är alldeles precis som det ska vara.

Juli kommer också med vilsamt mörka nätter och fuktig jord som ger ny kraft. Världen blir skarpare, luften klarare, färgerna starkare och himlarna mer dramatiska. Smakerna djupnar och blir tydligare, och dofterna blir tyngre av liljor, rosor och våt jord. Juli låter allt mogna och ger oss tillbaka. Låter nya planer ta fart och livet gro igen. Nyskördade odlingsbäddar tar emot nya sådder och plantor, och förberedelserna för nästa odlingssäsong påbörjas.

Den börjar nu. Om du vill. Jag vet att jag vill. Så nya frön. Plantera vårlökar. Flytta plantor. Beskära träd. Planera och drömma. Vara med i den cirkel som är naturens gång. Där ständigt början och slut går i varandra och det bara är att följa med.

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

3 Replies on “Juli

  1. Äntligen hemma. Nu ska jag ta igen förlorad juli-tid i min lilla trädgård med en massa augusti-tid. Den behöver lite ompyssling om man säger så. Tack att jag fått njuta din trädgård här så länge!

    1. Välkommen hem! Förstår att du har lite att ta igen efter några veckor borta, det tycker jag att jag har som varit hemma hela tiden! Ständigt efter i trädgårdshaveriet, och snart kommer alla våra vårlökar 🙂

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: