Novemberrosor

Så har vi gått in i november. Det sviktande dagsljuset, gråvädret och lervällingen i trädgården talar sitt tydliga språk. Samtidigt har vi bara haft en och annan natt med lätt frost hitintills, och i veckan som gick hade vi 16 grader varmt. Ungefär lika varmt som en vanlig svensk midsommarafton, vilket trots allt känns ganska avlägset just nu.

En hel del blad sitter kvar på träden och har behållit sina vackra höstfärger. Underbart tycker jag som vantrivs i det färglösa vinterlandskapet. Trädgården ser lite tilltufsad och medfaren ut till följd av allt regn, men förutom de vackra höstfärgerna är det en hel del som fortfarande blommar, så som höstkrokus, nävor, lavendel, jätteverbena och stormhatt.

Jag har låtit pelargoner, citronträd och olivträd stå kvar ute och de stortrivs. Chiliplantorna står även de kvar och trots solbrist håller frukterna på att mogna.

Dahliorna står kvar i varierat skick, och fortfarande slår någon blomma ut här och där tillsammans med sommarrudbeckiorna. De ser lite tilltufsade ut, och det mesta av bladverket är frostskadat och visset, men jag förlåter dem lätt när jag kan fortsätta plocka in blommor och sätta i vas på köksbordet.

Runt om i trädgården fortsätter rosorna att blomma. Trots sin primadonnalika framtoning är de uppenbarligen riktigt tåliga. Några lätta frostnätter bekymrar dem inte nämnvärt, då far de mer illa av allt regnandet som gör att de fluffiga blombollarna ruttnar eller bara vägrar att slå ut. Lite som att de tänker att det minsann inte är någon idé att göra entré om ändå inte scenbelysningen är på plats.

Tänkte dela med mig av några av de rosor som blommar nu. Kanske vill du plantera någon av dem i din trädgård så att du också kan njuta av novemberrosor. Eller har du någon egen senblommande favorit att dela med dig av?

Leander är varje höst en av de sista rosorna att blomma. En helt overkligt vacker ros med stora, fyllda blommor i olika koppar- och persikotoner. Påminner mig alltid om en gräddbakelse, men jag har ännu inte smakat på den. Doften är dock hel underbar. Den blommar med ett huvudflor mitt i sommaren, tar en liten paus och kommer sedan tillbaka och förgyller sin plats ända till den riktiga frosten kommer. Blommorna är nästan för tunga, de nickar ibland så att de inte riktigt kommer till sin rätt. Fördelen med det är att det känns lättare att plocka in dem och sätta i vas på köksbordet och njuta av dem på nära håll.

Louise Odier blommar även den garanterat fram till de riktiga frostnätterna kommer. Den har sin huvudblomning mitt i sommaren men fortsätter därefter att blomma kontinuerligt men i mindre skala. Den här rosen får alltid svartfläcksjuka. Det är bara så det är. Under sommaren gömmer jag bladverket i högväxande kantnepeta, klematis och stormhattar. Så här års har den fällt de flesta bladen, så blommorna blommar högt upp i luften på kala stjälkar. Men blommorna är lika vackra mot den isblå hösthimlen, och den här rosen kvalar lätt in på topplistan över dem med mest och godast doft.

Queen of Sweden har ganska stora, lite slarvigt fyllda blommor i en kallrosa ton. Den ser så näpen och ömtålig ut, men är också den ett säkert kort när det gäller sen blomning. Med lite tur är man där den där morgonen efter första frosten och hinner fånga den på bild.

Crown princess Margareta. En generös storblommare hela sommaren igenom som inte heller viker ner sig i första taget.

Ghislaine de Feligonde blir en stor buske som översållas med små blommor sommaren igenom. Färgen låter sig knappast beskrivas. Blomblad i massa olika toner som varier från att blomman slår ut till den vissnar.

Alan Titchmarsh är en av de friskaste, mest rikblommande rosorna jag har. Stora, välfyllda blommor i stark rosa som står sig vackert mot ett lite daggblått lövverk och taggar som lyser i rött de dagar solen är framme.

Golden wings tillhör också dem som man kan räkna med långt fram på hösten.

Utöver dessa pålitliga senblommare fins det andra som också blommar just nu, men som varierar lite mellan åren hur sent de blommar.

The Lark Acsending

The Albrighton Rambler

Cottage rose

Port Sunlight

Kan man tycka något annat än att de är vackra? Lite stukade av väder och vind. Men ändå. Skira blomblad. Färger. Dofter. En bit in i november.

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

2 Replies on “Novemberrosor

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: