Planteringarna på framsidan

I ett tidigare inlägg berättade jag om hur vi jobbar med att göra i ordning framsidan. Jag lovade då att berätta om planteringarna och växtvalen jag gjort där.

Planteringarna här går i två olika spår. Kanske kommer det visa sig bli rörigt, men än så länge tycker jag att det fungerar.  Det ena spåret är inspirerat av de olika japanska lönnarna som står här på framsidan. Jag har valt växter som tar upp deras koppartoner, det mustigt röda, dovt orangea med limegrönt som kontrast. Basen utgörs av bladväxter så som olika alunrot och spetsmössa i dessa färger, kompletterat med ormbunkar och gräs för lite höjd och luftighet.

Vårlökar i samma färgskala gjorde sig väldigt bra till lönnarnas nyutsprungna blad. Ett löjtnantshjärta med limefärgat bladverk blev en fin kontrast. Under sommaren finns här smutsrosa stjärnflocka och vallmo i de där dova, smutsiga pastellerna, och på hösten tar mörkröd blodtopp och solhatten Magnus över. I höstas planterade jag en rododendron med djupt mörkröda blommor och pioner i samma färg i bakgrunden. Jag hoppas de blommar till våren, för jag tror de kommer passa bra in med resten av planteringen. Som syns på bilderna är den här planteringen i lådan som ännu inte blivit murad. Här finns också en bit gräsmatta som ska ersättas med plattor.

I den andra lådan, som är större och färdigmurad, dominerar blekgult, vitt och silver tillsammans med ljusblått och massor av grönt, även här i form av ormbunkar och olika gräs. Ett mörkbladigt silverax, mörkt hundkex och några mörkbladiga alunrot tar upp tonerna som finns i den andra planteringen. Även om det är det blekgula och vita som har huvudrollen här, vill jag att planteringarna ska kännas som att de hör ihop.

Båda planteringarna har mycket lundkänsla med fokus på bladväxter så som funkia, ormbunkar, blekgul sockblomma och kaukasisk förgätmigej, olika gräs och en massiv vårblomning med tulpaner, narcisser, pärlhyacinter, krokus, irisar, vitsippor och julrosor. Båda höga och låga aklejor finns med tillsammans med vitt löjtnantshjärta och hyacinter.

 

Under högsommaren är det inte så mycket som blommar här, men på hösten kommer stora, högresta perenner som höstrudbeckia, silverax och fläckflockel som blandar sig fint med de olika gräsens blomvippor. Då blommar också hortensia, grenaster och massor av höstanemoner. Det  här är en plats vi ser inifrån, därför vill jag att mycket ska hända här tidig vår och sent på året när man ser trädgården mycket genom fönstret. Under sommaren händer det så mycket annat i trädgården, och den här platsen spelar inte huvudrollen då.

Jag satte massor av vårlökar i odlingslådorna. Så suveränt att ha tulpaner och annat på västsidan av huset där inte solen ligger på hela dagen. Dels fick jag senare blomning än i resten av trädgården, och dels stod blommorna i en evighet jämfört med dem på södersidan. Vårlökarna brukar trivas bra i de upphöjda stenlådorna och komma tillbaka år efter år, även de lite mer förädlade och kinkiga sorterna som oftast bara kommer en gång när man sätter dem i rabatterna. Jag tror dock inte det kommer funka i de här lådorna där det är mycket mindre sol, men det ska bli spännande att se till våren vad som kommer upp.

Jag har ändå lite hopp om att narcisserna ska blomma om. De kräver inte lika mycket sol som tulpanlökarna gör.

Mängder med olika små iris som blommar vid lite olika tidpunkt fick också vara med. De är så otroligt vackra i det mjuka vårljuset.

Utöver våririsarna finns här också några iris sibirica som blommar lite senare. De ger höjd i planteringen och blandar sig fint med de olika gräsen som står här.

Tulpanerna gick också i vitt och gult och jag blandade både fyllda och enkla sorter.

Vita stjärnhyacinter blommar samtidigt som smörbollarna och den lilla dvärgsyrenen Palibin. Kolla hur syrenens lila färg går igen i stjärnhyacinten. Sånt där som ger mig gåshud när jag upptäcker. Jag önskar att jag kunde skryta med att det var planerat, men sanningen är att det helt och hållet är en slump.

På något magiskt vis har jag också klämt in en blekgul, doftande rhododendron, en limegrön pion, några rosor, guckuskor och en guldazalea. Plus lite annat jag inte ens kommer ihåg. Ja, jag förstår att det är helt orimligt mycket och att jag kommer vara tvungen att gallra ur så småningom. Men ni vet hur det är när man får en ny plats att plantera på. Inspirationen och skaparlusten drar iväg med en, och återhållsamhet är i alla fall inte min starka sida. Än så länge är det i alla fall galet vackert och jag väntar otåligt till våren för att se hur rabatten tar sig ut sin andra säsong.

Men just nu är allt i vila, och för att det inte ska bli helt trist på framsidan fyller jag ut med lite vintergrönt som jag reafyndat. Jag tänder gärna ljus och marschaller här för att få lite levande känsla, och pyntar med granris. Och matar fåglarna såklart. Härom dagen låg fasantuppen och vilade uppe i lådan under fågelmataren efter att ha städat efter småfåglarna.

Undrar du över över namn på någon av växterna så skriv och fråga. I bästa fall kommer jag ihåg vad jag planterat.

 

 

 

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar