Trädgårdslängtan i december

December. Vintertid. Mörkertid. Dagarna är korta och ljuset förmår knappt jaga undan mörkret överhuvudtaget. Jorden är frusen, och mina händer saknar varm, mjuk jord och att få odla liv och grönska. Kroppen blir lätt rastlös av att inte få användas som den är van vid. Jag saknar helt enkelt min trädgårdstid. Samtidigt är det också något skönt med det cykliska. Att få vila och längta lite när energin är låg. Att få tid att läsa trädgårdsböcker, få ny inspiration, drömma och planera. Aldrig är väl trädgården så storslagen som just nu. I fantasin där inte skadedjuren äter upp min skörd, där jag hinner med att ligga steget före hela säsongen, där frösådderna blir perfekta och jag har oändligt mycket mer odlingsyta än i verkligheten.

Apropå frösådder tänkte jag häromdagen att i år behöver jag inte köpa en enda fröpåse. Frölådan väller över med fröer, både blomfröer och grönsaksfröer. Jag tänkte att det skulle vara en rolig utmaning för mig själv att under en hel odlingssäsong bara använda de fröer jag redan har. Som odlare kan självbedrägeriet vara stort, och jag vet inte vem jag försökte lura. Senare samma dag såg jag en annons om årets frönyheter hos Impecta, och självklart ville jag kolla in dessa. Skulle bara titta lite. När jag såg att det i år finns frön av rosenskäran “Apricotta” som jag letat efter i ett par år gick det inte att stå emot. Lyssna bara på beskrivningen “varje blomma skiftar från varmt aprikos till äppelblom och gräddrosa”. Helt oemotståndligt. Jag hittade också en ny sorts ringblomma, “Pygmy Buff”, som jag inte heller kunde motstå. Enligt beskrivningen har den mjukt persikorosa blommor med mörk mitt och en ljust mahognyröd baksida.

Jag tänker mig dessa två tillsammans i en av de stora lådorna i köksträdgården tillsammans med svartkål eller purpurkål, och så jätteverbena som svävar lite över de andra växterna med sina lila blommor. Det är så himla vackert att blanda kål och sommarblommor tycker jag. En aprikos krasse som underplantering som kan välla så där lite slarvigt över lådkanten skulle också passa in fint, och i framkant skulle rosen Koko Loco kunna stå. Men nu drar drömmarna iväg med mig igen, och jag vill klämma in alldeles för mycket på liten yta.

Några gamla trotjänare som sommarrudbeckia Sahara kom också med i beställningen, för den vill jag inte riskera att bli utan. En blandning med blommor i helt magiska färger med långa, stadiga stjälkar som gör att den passar perfekt i buketter.

I våras sådde jag en akleja med blommor i ljusgult och rosa. Fröna kom upp fint och jag fick flera plantor som blommade för fullt redan under sommaren. Blommorna var otroligt vackra, och eftersom den sådden gick så bra vill jag prova att så flera andra aklejor. Valet föll på Chocolate Soldier och Earlybird Purple Yellow.

 

Varje år gör jag flera beställningar från Impecta för jag vet av erfarenhet att deras fröer håller god kvalitet och har bra grobarhet. Trots tanken om att inte köpa några fröer alls den här odlingssäsongen, gissar jag att den här beställningen inte kommer bli den enda jag gör. Fröer är för oss odlare förknippade med hopp, längtan och inspiration, och att öppna en fröbeställning och packa upp de fina påsarna med vackra bilder gör mig lätt rusig. Det är helt klart något som underlättar att ta sig igenom den mörka årstiden när trädgården är i vila. Nu längtar jag efter att få så mina frön och hoppas på ljuvlig blomning till sommaren.

Vilka nya kombinationer drömmer du om att prova i år?

 

Inlägget är publicerat i betalt samarbete med Impecta Fröhandel.

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar