Vacker ledig dag

Vilken bonusdag den känns som. Trettondagen. En extra ledig dag mitt i veckan som lät ledighetskänslan sträcka ut sig lite längre. Dessutom var den vacker som en saga. I fönstret blommar en pelargon för fullt under adventsstjärnan. Bredvid vissnar nyårstulpanerna långsamt vackert med en snötäckt trädgård som bakgrund.

Snön ligger vit och orörd som i en saga, och solen får det att glittra som diamanter i trädgrenarna. Fasantuppen krafsar runt i snön och letar fågelmat. Ovanför nappar koltrasten åt sig av aroniabären jag lämnat åt honom. En stund besöker en flock sidensvansar trädgården och fyller himlen med sin vackra sång.

Jag sitter en stund i mitt soliga hörn med takdroppet precis framför mig. Känner mig totalt uppfylld av allt vackert runt mig. Balanserar på den fina linjen mellan bubbligt lycklig och vemodigt berörd. Tänker på raden jag läste i trädgårdstidningen i morse. Den om att tacka sin skapare för att man blev som man blev i sin hämningslösa trädgårdbejakelse. Få kan fånga trädgårdslycka i ord som Hannu Sarenström.

Så en långpromenad i skogen. Hela vintern har jag spanat och spanat in bland träden. Så idag såg jag honom plötsligt. Skogens konung. Ståtlig som få. Vi tittade länge på varandra. Sedan fortsatte han mumsa på något. Efter en stund satte han fart och sprang genom skogen. Den synen. Den känslan. Den här dagen. Ska jag leva på länge. Påminna mig om när januarimörkret och gråheten känns tung. Och när den tunna månskäran på himlen tändes ikväll så kändes det ändå att dagen sträckt på sig en smula. Att resan mot ljuset tagit sin början.

Amaryllisarna blommar galet vackert.

Ormhasseln gör själ för sitt namn. I snön och solljuset syns det slingrande grenverket extra tydligt.

Ännu finns det lite färg kvar i trädgården. Här bären på ett olvon.

Gargoylerna hukar i snön. Just den här ser lite extra vintertrött ut.

Glas är vackert i trädgården året om. Det färgade glaset glittrade extra fint idag mot allt det vita. Den gröna flaskan fyndade jag på Myrorna på väg hem från jobbet igår.

Vattenkannor, trädgårdsmöbler, kvarlämnade jordsäckar, en hink med en handspade i. Runt om i trädgården står saker i vila. Som att någon plötsligt tryckte på pausknappen och allt frös till en stillbild. En bild av det pågående trädgårdslivet. Någon dag trycker någon på play igen och trädgårdslivet tar fart igen. Oberört, som om inget hänt. På köksbordet trängs nyinköpta fröpåsar med gamla trädgårdtidningar och en hög nyinköpta trädgårdsböcker. Trädgårdsnördens överlevnadskit i januari.

 

 

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

2 Replies on “Vacker ledig dag

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: