Trädgårdstitt i höstljuset

Den här hösten fortsätter att bjuda på fina trädgårdsdagar med kylig och klar luft, blå himmel och sol som värmer på riktigt. Jorden är äntligen lite fuktig och det är perfekt planteringsväder.

Jag planterar vårlökar och de perenner som stått i krukor under sommaren. Tömmer jorden som blir kvar i krukorna i odlingslådorna där jorden sjunkit ihop under sommaren. Börjar så sakta plocka undan sådant som inte ska stå ute under vintern, som fågelbad och betongfat som fryser sönder om de blir kvar. Tar upp dahliaknölarna ur sina krukor och lägger dem att torka innan de åker in på vinterförvaring i garaget. Dricker te och läser i solen, och strosar runt och tar in allt det vackra. Förundras än en gång över min vackra lilla plats och hur trädgården fullständigt exploderar i färger och hur höstljuset får färgerna att brinna.

Japanska körsbärsträd får väldigt vackra höstfärger. Dessa två får dessutom små bär som fåglarna älskar.

Pelargonerna har inte mått så bra i sommar. Lite konstigt, för de är ju ökenväxter och borde klara värme bra, men det är först nu som mina börjar se skapliga ut och blommar ordentligt.

Stäppsalvian belönar med en ny blomning tack vare att jag klippte ned den när den blommat över första gången. Den gör sig fint bland rosorna som stortrivs i det varma höstvädret som varvas med regn.

Violen Molly Sanderson har blommat i en kruka hela sommaren, och har inte saktat ner blomningen ännu trots några frostnätter. Hon har fått sällskap av en vit aster, som nu skiftat färg till lilarosa.

Solbrudar och amerikanskt blåbär är en vacker höstkombination. Tycker du inte om de amerikanska blåbären så plantera några buskar ändå för höstfärgens skull, och låt fåglarna få bären. Samma sak med aroniabuskar som du också ser på bilderna nedan.

Betongkruka med sedum som glöder i höstsolen.

Ännu finns det mycket att njuta av och glädjas åt i trädgården, och jag är glad för att jag tänkt över och planerat för att min trädgård ska vara vacker så stor del av året som möjligt. I nästa inlägg fortsätter trädgårdstitt i höstljuset.

Så en liten påminnelse om att börja mata fåglarna nu. Senast idag hade jag en vacker hackspett på besök som frossade i jordnötter. Det är så härligt med allt liv och rörelse fåglarna bidrar med till trädgården, förutom att de också rensar växterna på ohyra.

 

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

2 Replies on “Trädgårdstitt i höstljuset

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: